Zaručeně měkké perníčky od Marci

Je před vánoci a hodně se nyní řeší pečení cukroví. V našich končinách je tradicí péct perníčky, perníkové chaloupky či ozdoby na stromeček.

Kolegyně Klára došla s receptem na zaručeně měkké perníčky, který má od své kamarádky a podomácku jim říkají „Perníčky od Marci“. 

První letošní várku již snědli, ale Klárka se s námi podělila alespoň o recept a fotografie nazdobených perníčků od svých ratolestí.🙂

received_756308858037996
received_1941011522641210

Ingredience:

1 kg hladké mouky

80 dkg žlutého cukru

¼ kg medu

7 celých vajec

2 malé lžičky sody

1 vanilkový cukr

perníkové koření

 

Postup:

Všechny suroviny vložíme do mísy kuchyňského robota KitchenAid s plochým šlehačem, případně vypracujeme těsto po vzoru našich babiček pěkně ručně tak, aby bylo pěkně hladké.

 

Hotové těsto vložíme do igelitu a necháme v lednici odležet alespoň do druhého dne.

Můžeme ponechat i 2 – 3 dny, neboť koření a cukr tak bude mít možnost se krásně v těstě rozložit.

Uležené těsto rozválíme na tenký plát, vykrájíme tvary a dáme péct na 190 – 200°C . 

Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem s kapkou mléka, aby byly krásně lesklé (nepotírat bílkem).

Pak již necháme děti perníčky dozdobit dle jejich fantazie, zatím co my po takovém výkonu odpočíváme. 👍🙂

A aby perníčky vydržely alespoň na druhý den, tak rychle uschováme někam na bezpečné místo. 🙂🙂

 

received_691669937886605
received_303894676892656
received_268807023784497

RECEPT K TISKU

Zaručeně měkké perníčky od Marci

Ingredience:

1 kg hladké mouky

80 dkg žlutého cukru

¼ kg medu

7 celých vajec

2 malé lžičky sody

1 vanilkový cukr

perníkové koření

 

Postup:

Všechny suroviny vložíme do mísy kuchyňského robota KitchenAid s plochým šlehačem, případně vypracujeme těsto po vzoru našich babiček pěkně ručně tak, aby bylo pěkně hladké.

Hotové těsto vložíme do igelitu a necháme v lednici odležet alespoň do druhého dne.

Můžeme ponechat i 2 – 3 dny, neboť koření a cukr tak bude mít možnost se krásně v těstě rozložit.

Uležené těsto rozválíme na tenký plát, vykrájíme tvary a dáme péct na 190 – 200°C . 

Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem s kapkou mléka, aby byly krásně lesklé (nepotírat bílkem).

Pak již necháme děti perníčky dozdobit dle jejich fantazie, zatím co my po takovém výkonu odpočíváme. 👍🙂

A aby perníčky vydržely alespoň na druhý den, tak rychle uschováme někam na bezpečné místo. 🙂🙂

 

received_691669937886605