Celozrnné špaldové nudle do polévky

Vždy jsem si myslela, že udělat domácí nudle je složité, ale opak je pravdou. Takže pojďte zkusit moje celozrnné nudličky s pažitkou, které z vašeho vývaru udělají gastro bombu.

Tyto nudličky jsou díky celozrnné špaldové mouce zdravější, více vás zasytí, neobsahují žádný tuk ani barviva a můžete si je udělat do zásoby na horší časy.

 

Recept pro nás připravila Alice z blogu „AlishaEasyCooking“

alishaeasycooking.com

Alisha Easy Cooking

Není dostupný žádný alternativní text.

 

Ingredience:

200 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)

2 větší vejce

2 lžíce vody

2 lžíce pažitky (můžete vynechat – já dávám pro barvu)


Postup:

Nejprve smícháme všechny ingredience (pokud máte kuchyňského robota s hákem, tak můžete v něm nebo ručně: doprostřed mouky si udělejte důlek, vyklepněte vajíčka, přilijte vodu a vše smíchejte, aby vám vzniklo hladké nelepivé těsto jako na perníčky). Pokud je těsto lepivé, tak se nebojte a přidejte ještě trošku mouky jako já.

 

nudle

Nyní do nerezové nebo keramické misky nalijeme vroucí vodu a chvilku ji v ní necháme, aby se miska ohřála. Na těsto přiklopíme misku a necháme 10 minut odpočívat.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a vyválíme na tenké pláty cca 2mm – skoro průhledné (já díky bohu mám strojek na těstoviny, který těsto vyválí za mě, ale i válečkem to jde úplně bez problémů). Pokud se těsto lepí, tak jej podsypte moukou.

těsto

Z vyválených plátů nakrájíme dlouhé úzké nudle, které posléze nakrájíme na krátké nudličky (já mám u robota nádstavec na tagliatele. takže na nudličky do polévky využívám jeho pomoci). Pokud se vám nechce s nudličkami krájet, tak můžete těsto nastrouhat na hrubé straně struhadla a budete mít takové ala slzičky.

 

těsto2

Hotové nudličky můžeme buď dát ihned vařit (cca 8 minut, jelikož jsou z celozrnné mouky) nebo je můžeme rozprostřít na čistou utěrku a nechat do druhého dne uschnout. Poté je přendáme do krabičky s víkem, zavřeme a máme zásobu na horší časy.

Já vždy vařím nudličky zvlášť a poté je až dám do vývaru.

nudle1

46762857_523145618200276_5076554114402353152_o

Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

Vaše #AlishaEasyCooking

Podpis-alice


 

Přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty

Strojky na těstoviny KitchenAid: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-strojek-na-testoviny-5ksmpra

RECEPT K TISKU

Celozrnné špaldové nudle do polévky

Ingredience:

200 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)

2 větší vejce

2 lžíce vody

2 lžíce pažitky (můžete vynechat – já dávám pro barvu)


Postup:

Nejprve smícháme všechny ingredience (pokud máte kuchyňského robota s hákem, tak můžete v něm nebo ručně: doprostřed mouky si udělejte důlek, vyklepněte vajíčka, přilijte vodu a vše smíchejte, aby vám vzniklo hladké nelepivé těsto jako na perníčky). Pokud je těsto lepivé, tak se nebojte a přidejte ještě trošku mouky jako já.

Nyní do nerezové nebo keramické misky nalijeme vroucí vodu a chvilku ji v ní necháme, aby se miska ohřála. Na těsto přiklopíme misku a necháme 10 minut odpočívat.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a vyválíme na tenké pláty cca 2mm – skoro průhledné (já díky bohu mám strojek na těstoviny, který těsto vyválí za mě, ale i válečkem to jde úplně bez problémů). Pokud se těsto lepí, tak jej podsypte moukou.

Z vyválených plátů nakrájíme dlouhé úzké nudle, které posléze nakrájíme na krátké nudličky (já mám u robota nádstavec na tagliatele. takže na nudličky do polévky využívám jeho pomoci). Pokud se vám nechce s nudličkami krájet, tak můžete těsto nastrouhat na hrubé straně struhadla a budete mít takové ala slzičky.

Hotové nudličky můžeme buď dát ihned vařit (cca 8 minut, jelikož jsou z celozrnné mouky) nebo je můžeme rozprostřít na čistou utěrku a nechat do druhého dne uschnout. Poté je přendáme do krabičky s víkem, zavřeme a máme zásobu na horší časy.

Já vždy vařím nudličky zvlášť a poté je až dám do vývaru.

Není dostupný žádný alternativní text.