DOMÁCÍ ŠÍPKOVÝ SIRUP

Miluji, když je podzim slunečný, mohu se kochat procházkami v přírodě a trávit volný čas venku, proto doufám že letos rozhodně podzim slunečný bude, i když to tak za okny zatím příliš nevypadá… 

Nicméně, až se počasí umoudří a vy se vydáte na nějakou tu delší podzimní procházku,  nezapomeňte si zajít na šípky a doma si pak připravte sirup plný vitamínů. Až se pak totiž objeví skutečně sychravé dny, budete připraveni, protože budete mít tu nejlepší medicínu! 🙂

Šípkový sirup je výborný proti nachlazení a chřipce, podporuje trávení, zpevňuje cévní stěny, výborný na čištění ledvin … jeho příprava je navíc docela snadná a s přístroji KitchenAid to zvládnete levou zadní 🙂

IMG_6735 


Ingredience:

1 kg šípkových plodů

1 vody

0,5 kg cukru

1 velký citron (vymačkaná šťáva)

 

Přístroj:

sekáček/nebo tyčový mixér KitchenAid



 

Šípky omyjte a rozsekejte/rozdrťte pomocí sekáčku KitchenAid.

IMG_6738

Zalijte 1 litrem vody a za občasného promíchání vařte 15 min. Takto připravenou směs pak nechejte cca 2 hodiny louhovat.

IMG_6741

Poté přeceďte – pokud zůstanou v tekutině nečistoty, vezměte plátno a přeceďte ještě jednou. Přidejte cukr a citrónovou šťávu a vařte ještě dalších 10 min do rozpuštění cukru.

Nechejte vychladnout a přelijte do láhví.

IMG_6762

IMG_6759

IMG_6765

Sirup použijte na výrobu výborné podzimní/zimní šťávy a nebo přidávejte do vychladlého čaje jako „lék“. 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

sekáček KitchenAid

Keramické ramekiny KitchenAid 

set keramických pracovních misek KitchenAid



RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ ŠÍPKOVÝ SIRUP



Ingredience:

1 kg šípkových plodů

1 vody

0,5 kg cukru

1 velký citron (vymačkaná šťáva)


 Šípky omyjte a rozsekejte/rozdrťte pomocí sekáčku KitchenAid. Zalijte 1 litrem vody a za občasného promíchání vařte 15 min. Takto připravenou směs pak nechejte cca 2 hodiny louhovat. Poté přeceďte – pokud zůstanou v tekutině nečistoty, vezměte plátno a přeceďte ještě jednou. Přidejte cukr a citrónovou šťávu a vařte ještě dalších 10 min do rozpuštění cukru. Nechejte vychladnout a přelijte do láhví.

IMG_6762

  • Lenka Tůmová

    Já ho dělala také z kila, ale nechala jsem přes noc a ráno jsem šípky přepasírovala na strojku, na kterém jsem prozatím odšťavňovala jen rybíz. Šlo to výborně a dostala jsem ze šípků maximum. 🙂