DOMÁCÍ ŽITNO PŠENIČNÝ CHLÉB

Nač kupovat chléb z obchodu, když si můžete sami snadno a rychle upéct doma mnohem lepší?

Přinášíme vám recept na jednoduchý a osvědčený konzumní chléb.

 

Recept pro nás připravila: Žaneta Bubnová z FB skupiny Vaříme s KitchenAid

https://www.facebook.com/zaneta.bubnova

 

52733571_2430641830343276_1860156572190113792_n

 

Ingredience:

300 g žitné chlebové mouky  

200 g hladké pšeničné mouky

350 ml vody

12 g soli

3 g kmínu

12 g octa

25 g droždí


Postup:

Do mísy kuchyňského robota KitchenAid vsypte všechny suché přísady (část mouky si ponechte na další zpracování) a promíchejte plochým šlehačem.

Poté postupně přidávejte vodu, ocet a připravený kvásek. Po spojení všech surovin vyměňte plochý šlehač za hnětací hák a rychlostí 2 pokračujte v míchání. Postupně přidávejte po straně mísy zbylou mouku. Jakmile se těsto začne odlepovat od mísy je hotové.

 

[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D3X 2011/12/06 16:17:33.56 Time Zone and Date: UTC+1, DST:ON Lossless Compressed RAW (14-bit) Image Size: L (6048 x 4032), FX Lens: 85mm F/2.8D Artist: Copyright: Focal Length: 85mm Exposure Mode: Manual Metering: Matrix Shutter Speed: 1/125s Aperture: F/5.3 Exposure Comp.: 0EV Exposure Tuning: ISO Sensitivity: ISO 200 Optimize Image: White Balance: Auto, A1, M1 Focus Mode: Manual AF-Area Mode: Single AF Fine Tune: OFF VR: Long Exposure NR: OFF High ISO NR: OFF Color Mode: Color Space: Adobe RGB Tone Comp.: Hue Adjustment: Saturation: Sharpening: Active D-Lighting: OFF Vignette Control: OFF Auto Distortion Control: Picture Control: [SD] STANDARD Base: [SD] STANDARD Quick Adjust: - Sharpening: 5 Contrast: +1 Brightness: 0 Saturation: 0 Hue: 0 Filter Effects: Toning: Map Datum: Image Authentication: OFF Dust Removal: Image Comment: [#End of Shooting Data Section]


Těsto ještě lehce propracujeme rukou a vložím do ošatky, která je vysypaná škrobem.

Já osobně nechávám kynout v troubě vyhřáté na 50°C asi 40 minut. Vetšinou to stačí, aby chléb nádherně nakynul.

 

52725384_783033742073125_7924127954320228352_n

  

Nakynutý chléb vyklopíme na horký plech s pečícím papírem a povrch ozdobně nakrojíme ostrým nožem dle své fantazie.

 

52165096_321378055390594_7218668494936604672_n


Dáme péct do předehřáté trouby na 230°C s hrncem vody na zapaření. Po 10 minutách vodu vytáhneme a stáhneme teplotu na 180°C. 

Pečeme 35 – 40 minut.

Hotový chléb na poklepání jako by zvoní. Horký ho ještě poprášíme vodou.

Musím říci, že se po chlebu vždy jen zapráší. A když tak přemýšlím, nevzpomínám si, kdy naposledy jsem chléb vlastně kupovala. 

Přeji Vám dobrou chuť 

Žaneta🙂

 



Přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty

Kuchyňské náčiní KitchenAid: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-doplnky

RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ ŽITNO PŠENIČNÝ CHLÉB

Ingredience:

300 g žitné chlebové mouky  

200 g hladké pšeničné mouky

350 ml vody

12 g soli

3 g kmínu

12 g octa

25 g droždí


Postup:

Do mísy kuchyňského robota KitchenAid vsypte všechny suché přísady (část mouky si ponechte na další zpracování) a promíchejte plochým šlehačem.

Poté postupně přidávejte vodu, ocet a připravený kvásek. Po spojení všech surovin vyměňte plochý šlehač za hnětací hák a rychlostí 2 pokračujte v míchání. Postupně přidávejte po straně mísy zbylou mouku. Jakmile se těsto začne odlepovat od mísy je hotové.

Těsto ještě lehce propracujeme rukou a vložím do ošatky, která je vysypaná škrobem.

Já osobně nechávám kynout v troubě vyhřáté na 50°C asi 40 minut. Vetšinou to stačí, aby chléb nádherně nakynul.

Nakynutý chléb vyklopíme na horký plech s pečícím papírem a povrch ozdobně nakrojíme ostrým nožem dle své fantazie.

Dáme péct do předehřáté trouby na 230°C s hrncem vody na zapaření. Po 10 minutách vodu vytáhneme a stáhneme teplotu na 180°C. 

Pečeme 35 – 40 minut.

Hotový chléb na poklepání jako by zvoní. Horký ho ještě poprášíme vodou.

Přeji Vám dobrou chuť 

Žaneta🙂

52733571_2430641830343276_1860156572190113792_n