BEZLEPKOVÝ MAZANEC

Nepoužívám žádné bezlepkové směsi na pečení, mám ráda přirozeně bezlepkové mouky. Práce s nimi je trošku složitější, ale výsledek stojí za to. A jelikož se blíží Velikonoce, připravila jsem si pro vás zdravý bezlepkový mazanec.

 

IMG_9999


Ingredience:

150 g pohankové mouky

150 g jáhlové mouky

50 g strouhaného kokosu

2 celá vejce

200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)

120 g rozpuštěného másla

3 lžíce medu

1 BIO vanilkový cukr

25 g čerstvého droždí

1 lžička nastrouhané citronové kůry

hrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)

špetka soli

mandlové lupínky

 

Postup:

V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek.

V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem.

 

IMG_9979


Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto.

 

IMG_9985


Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu.

Těsto není oproti mazanci z klasické mouky tak nadýchané, chuťově je ovšem výborné.

Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem.  A pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu „rozplácne“, klidně ho můžete upéct i v kulaté formě.

Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.

Upečený mazanec už pak stačí jen nakrájet a namazat máslem nebo domácí marmeládou.

Přeji krásné Velikonoce 🙂



Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=4

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

KitchenAid kuchyňský robot: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-robot-artisan-5ksm175

E-shop: http://kitchenaid.cz