JIDÁŠE S MEDOM

Jidáš je sladké pečivo, ktoré sa jedlo s medom. Tvar mal pripomínať slučku na ktorú sa obesil Jidáš Iškariotský po tom, ako zradil Ježíš. Obyčajne je cesto stočené. Mali by sa piecť práve túto stredu keď podľa Bibilie k zrade Jidáša došlo. Tak ak máte chuť, pustite sa do toho. 🙂

 

a-jidas-kompoz.-na-stole-z-vrchu-768x448


Ingrediencie:

500 g polohrubej múky

3 žĺtka

400 ml mlieka

1/2 kocky droždia

100 g hnedého cukru

70 g masla roztopeného

1 vajíčko na potretie

med na podávanie

Postup:

Pripravíme si kvások – zmiešame lyžicu cukru, 1 dcl mlieka a droždie a necháme na teplom mieste vzísť.

Rúru si predhrejeme na 190°C. Plech si vyložte papierom na pečenie.

Do misy od mixéra dajte múku, cukor a žĺtka, pridajte aj kvások. V rajničke rozpustite maslo a mlieko zohrejte na izbovú teplotu ak je potreba. Začnite miesiť a postupne pridávajte mlieko aj maslo. Vypracujte hladké pružné cesto. Prikryte fóliou a dajte na teplé miesto kysnúť na cca 1 hodinu.

 

a-jidas-cesto-v-mise-768x996


Potom z vykysnutého cesta, kotré si rozdelte na mešie časti, robte šúlky z ktorých vytvarujete tvar aký chcete. Ak chcete robiť špirálky, jeden koniec valčeka začnite zatáčať dovnútra až vznike niečo ako  slimáčik.

 

a-jidas-šulky-768x903

a-jidas-na-stole-sur.-comp.-728x1024


Poukladajte na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Pečte zhruba 20 min.

 

a-jidas-odhryz-768x985

Prajem krásne prípravy a len teplé a slnečné dni 🙂

S láskou Tina

 



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid: https://www.kitchenaid.cz/kuchynsky-robot-na-domaci-pouziti

Kuchyňské náčiní KitchenAid z řady Professional: https://www.kitchenaid.cz/professional-rada