PIVNÍ PRECLÍKY

O víkendu jsem pekla bůček z bio farmy na bylinkách a pivu, a protože mi trochu piva zbylo, rozhodla jsem se k bůčku upéci také domácí pivní pečivo. 🙂

IMG_6698


 Suroviny na 2 plechy: 

400 g polohrubé mouky 

100 g hladké mouky 

220 g světlého piva (pokojové teploty) 

30 g vlažné vody 

50 g rozpuštěného sádla 

½ kostky droždí (20g) 

5 g soli 

žloutek s lžící mléka na potření 

nemletý mák na posyp 

 

Přístroje: 

kuchyňský robot KitchenAid (hnětací hák)


 

Z vlažné vody, droždí a 3 lžic hladké mouky umíchejte řídké těstíčko a nechejte vzejít.

Přidejte zbytek surovin a pomocí hnětacího háku vypracujte tužší těsto (nechejte zpracovávat asi 10 min). Těsto pak nechejte asi hodinku kynout – svůj objem by mělo zdvojnásobit.

IMG_6667

IMG_6668

Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Pokud chcete menší preclíčky, rozdělte na 16 ks, pokud chcete aby vám více vynikla struktura preclíku rozdělte těsto na 8-10ks.

Vytvořené preclíky rozložte na plechy vystlané pečícím papírem a nechejte přibližně 30 min dokynout.

IMG_6670

Troubu si předehřejte na 230 stupňů, na dno trouby položte kastrůlek s vodou.

Preclíky potřete vajíčkem (vyšlehaným s mlékem) a posypejte mákem.

IMG_6672

Pečte 10-15 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout.

IMG_6700

Dobrou chuť! 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l