ŽITNO – MANDLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM A MEDEM

Na dnešní den jsem si pro vás přichystala nejen chuťově výbornou, ale dokonce také „zdravou“ laskominku. Ideální je dát si tento koláč k snídani – doplníte si energii na celý den a vše Vám půjde rychle od ruky! 🙂

Při jeho pečení se Vám navíc krásně provoní celý byt, a to dokonce tak, že i sousedé začnou „čmuchat“ u Vašich dveří 😀

IMG_9702

 

Těsto na koláčovou formu velikost 20cm :

200 g žitné mouky, 

50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí

1 lžíce hnědého cukru, 

3 lžice tekutého medu, 

1 velké vejce (nebo 2 menší)

130 g rozpuštěného másla 

100 ml voda nebo rostlinné mléko 

skořice

1 menší jablko (pokrájené na kousky)

4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)

1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek 

1 menší hrst vlašských ořechů

 

Na glazování: 

2 lžíce rozpuštěného medu

1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí

 

Přístroje: 

sekáček KitchenAid, kuchyňský robot KitchenAid


 

Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence.

IMG_9695

Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami.

IMG_9696

Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy.

IMG_9697

Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby).

Po upečení nechejte ve formě vychladnout.

IMG_9699

Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem zaglazurujte, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.

IMG_9698

IMG_9703

IMG_9702

Dobrou chuť! 🙂 


 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l



RECEPT K TISKU

ŽITNO – MANDLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM A MEDEM



Těsto na koláčovou formu velikost 20cm :

200 g žitné mouky, 

50 g umletých/na jemno nasekaných mandlí

1 lžíce hnědého cukru, 

3 lžice tekutého medu, 

1 velké vejce (nebo 2 menší)

130 g rozpuštěného másla 

100 ml voda nebo rostlinné mléko 

skořice

1 menší jablko (pokrájené na kousky)

4 blumy/švestky (pokrájené na kousky)

1 vrchovatá hrst čerstvých brusinek 

1 menší hrst vlašských ořechů

Na glazování: 

2 lžíce rozpuštěného medu

1 lžíce na hrubo nasekaných mandlí


 

Žitnou mouku, mandle, hnědý cukr, med, vejce, vodu (či rostlinné mléko) a skořici vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid v těsto hustší konzistence. Polovinu těsta rozetřete do připravené formy vystlané pečícím papírem a rovnoměrně pokryjte brusinkami. Překryjte druhou polovinou těsta a na povrch vtlačte jablka (i se slupkou), blumy a vlašské ořechy. Vložte do trouby a pečte na 170 stupňů 45-55 min (hlídat dle své trouby). Po upečení nechejte ve formě vychladnout. Na závěr si rozehřejte med a celý povrch medem „zaglazurujte“, a jemně zasypejte nasekanými mandlemi.

IMG_9698