MAKOVEC

Já jsem úplně zapomněla, že jsme tuhle „buchtu“ s mamkou doma dřív pořád pekly! Jak já jsem ji milovala…

Upřímně musím říct, že zbožňuju mák a když jsem se podívala na svůj blog, zjistila jsem, že mi tu makové recepty jaksi chybí. Okamžitě jsem to napravila a na mák si ještě posvítím. 🙂

 

makovec-1024x768


Ingredience: 

(na zapékací mísu 20 x 30 cm)

100 g změklého másla

3 vejce

160 g cukru krupice

200 g mletého máku

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů (např. Amylon)

350 – 370 ml plnotučného mléka

1 lžíce přírodního vanilkového extraktu


Postup:

Pokud budete používat větší plech, zdvojnásobte si ingredience. Máslo, vejce a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením.

Mouku, mák a prášek do pečiva smíchejte v míse a dobře promíchejte. Malý plech s vyšším okrajem či zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Máslo šlehejte asi 5 minut samotné na vyšší stupeň, dokud nezbělá a nenabude na objemu. Poté asi natřikrát přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut do pěnové konzistence. Nyní postupně zašlehávejte vejce a přidejte také vanilku. Vždy řádně zašlehejte jedno vejce a až pak přidejte další. Směs může chvíli vypadat, že se srazí, ale nebojte, stálým šleháním se zase spojí. Do takto připravené směsi už jen pomocí stěrky nebo na nejnižší stupeň vmíchejte mouku s mákem a přilévejte přitom mléko.

 

robot


Těsto nalijte na plech a pečte v troubě cca 20 minut. Důležité je, abyste makovec nevysušili, proto ho hlídejte a hned, jak bude špejle po zapíchnutí čistá, ho vyndejte a nechte vychladnout.

 

DSC_1073


Makovec můžete například pomazat nějakou domácí zavařeninou (kamarádce jsem ho mazala svými domácími povidly) nebo vyšlehat 150 g chlazeného mascarpone se 70 ml chlazené smetany (případně i s trochou moučkového cukru) a ozdobit pomocí zdobícího sáčku jako vidíte na fotkách. Kdybyste sháněli tyto jedlé kvítky, tak jsou z Makra.

 

DSC_1199

Dobrou chuť 🙂

 



Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/author/cat-and-cook/

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty