CUKETOVÝ NÁKYP

Když se mi sešly najednou hned tři cukety, řekla jsem ji, že to chce radikální řez. Zpracovat je prostě všechny.
Naštěstí to byly mladé a menší kousky, tak to nakonec šlo jako po másle. 🙂

 

8


Ingredience: 
(pro 4 osoby)

500 g mladé cukety
500 g brambor
150 g uzené nebo anglická (dle chuti)
150 g sýra
1 vajíčko
4 lžíce smetany nebo mléka (nemusí být)
1 lžíci oleje
150 g polohrubé mouky
5 stroužků česneku
sůl, pepř, mletý kmín a majoránka
1/2 prášku do pečiva


Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. 
Nastrouhejte na jemném struhadle sýr. Použijete ho do směsi skoro až nakonec, ale alespoň tím ušetříte jedno mytí struhadla.
Oloupejte brambory a cuketu omyjte.
Pokud máte mladé kousky, nastrouhejte je i se zelenou slupkou na jemném struhadle nebo na přídavném struhadle robota,s ním je to za chviličku.
Na stejném struhadle nastrouhejte brambory.

 

1


Brambory s cuketou dejte do síta a nechejte asi 15 minut okapat.

Okapanou cuketu a brambory ještě dlaní trochu vymačkejte a dejte do větší mísy.
Uzené nebo anglickou nakrájejte na malé kousky a přidejte k bramborám a cuketě.
Oloupejte česnek a prolisujte do směsi asi pět stroužků, případně víc. Záleží na chuti a druhu česneku.
Postupně do mísy dejte vejce, sýr, sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Zamíchejte a ochutnejte, jestli je směs dost slaná.

 

3


Nakonec nasypte polovinu sáčku prášku do pečiva a ještě jednou zamíchejte.
Nalijte do zapékací mísy vhodné velikosti.
Dejte do trouby péct asi na 40 min. Pak zvyšte teplotu na 220°C a ještě 10 minut dopékejte, až nahoře nákyp zezlátne.

 

6


Podávejte s kyselou okurkou. Nákyp je dobrý teplý i studený.
Dobrou chuť!



Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid

Krouhač/kráječ zeleniny-5ksmvsa