ŠVÉDSKÉ SKOŘIČKY

Naše české „skořičky“, které se prodávají v našich pekařství zná nejspíše asi každý z vás… Ale co si takhle zkusit upéct „švédské skořičky“? 🙂

27_hotove-skoricky


Ingredience:

400 ml mléka

110 g másla

2 x 7g sáčků sušeného droždí

110 g cukru krupice

750 g hladké mouky

1/2 čajové lžičky soli

2 čajové lžičky kardamonu

2 lžíce granulovaného cukru

1 vejce

Náplň:

110 g změklého másla

90 g cukru moučka

2 lžíce skořice (tím není myšlený skořicový cukr 🙂 )


V kastrůlku rozpusťte máslo. Přidejte mléko, zamíchejte a udržujte „vlažnou“ teplotu. 

Do větší mísy si prosejte hladkou mouku. K ní přidejte sušené droždí, cukr, sůl a kardamon. Celé to smíchejte a poté přilijte vlažnou směs másla s mlékem. 

16_nakynute-testo

Vypracujte v těsto. To pak přemístěte do mísy, ve které bude kynout, přikryjte potravinářskou folií a nechejte hodinu odpočinout na teplém místě.

12_po-uhneteni

 Troubu si předehřejte na 220°C. Nakynuté těsto si přemístěte na pracovní plochu.

Lehce ručně zpracujte a vytvořte pruh. Ten pak pomocí kuchyňského válečku rozválejte. 

17_rozvaleny-pruh

V tomto kroku záleží na tom, jak budou vaše skořičky vypadat.

Je lepší si těsto rozválet trochu více, neboť se vám pak bude lépe rolovat a dostane se do něj více skořicové směsi. 

14_ingredience-na-skoricovou-smes-maslo-mouckovycukr-skorice

Skořicovou směs si vytvoříte tak, že smícháte změklé máslo s moučkovým cukrem a skořicí.

Můžete klidně použít i ruce, stejně si je umažete tím, jak budete potírat rozválený pruh těsta. 🙂 (nebo směs zpracujte v kuchyňském robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače)

15_vysledna-skoricova-smes

Hotovou skořicovou směs pak rozetřete rovnoměrně do všech stran připraveného plátu těsta.

18_testo-potrene-skoricovou-smesi

Postupně pak srolujte do rovnoměrného válce. 

19_srolovane-testo

Cukrářským hladítkem nebo nožem vytvořte 16 až 24 jednotlivých kousků. Záleží na vás jak chcete mít výsledné pečivo velké. 

Teď máte dvě možnosti, jak skořičky upéct.

1) Můžete péct buď jednotlivě po kusech ve formě na muffiny KitchenAid:

20_forma-na-muffiny

21_naskladane-skoricky

24_hotove-skoricky

25_hotove-skoricky

2)  nebo je můžete naskládat rovnoměrně do tvaru kytičky do dortové formy KitchenAid:

22_naskladane-skoricky

26_hotove-skoricky

27_hotove-skoricky

Teplotu trouby si snižte na 190°C a pečte 15 až 20 minut.

Každá trouba peče jinak, takže to chce ohlídat, kdy budou mít skořičky zlatohnědou barvu.

29_hotove-skoricky

Nejlépe chutnají ještě teplé! 🙂

 

Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu http://daddycook.cz/

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde:  http://blog.kitchenaid.cz/?author=6

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l

nepřilnavý pečící plech na muffiny KitchenAid

RECEPT K TISKU

ŠVÉDSKÉ SKOŘIČKY



Ingredience:

400 ml mléka

110 g másla

2 x 7g sáčků sušeného droždí

110 g cukru krupice

750 g hladké mouky

1/2 čajové lžičky soli

2 čajové lžičky kardamonu

2 lžíce granulovaného cukru

1 vejce

Náplň:

110 g změklého másla

90 g cukru moučka

2 lžíce skořice


V kastrůlku rozpusťte máslo. Přidejte mléko, zamíchejte a udržujte „vlažnou“ teplotu. Do větší mísy si prosejte hladkou mouku. K ní přidejte sušené droždí, cukr, sůl a kardamon. Vše smíchejte a poté přilijte vlažnou směs másla s mlékem. Vypracujte v těsto. To pak přemístěte do mísy, ve které bude kynout, přikryjte potravinářskou folií a nechejte hodinu odpočinout na teplém místě. Troubu si předehřejte na 220°C. Nakynuté těsto si přemístěte na pracovní plochu. Lehce ručně zpracujte a vytvořte pruh. Ten pak pomocí kuchyňského válečku rozválejte. V tomto kroku záleží na tom, jak budou vaše skořičky vypadat. Lepší je rozválet si těsto trochu více, neboť se vám pak bude lépe rolovat a dostane se vám do něj více skořicové směsi.  Skořicovou směs si vytvoříte tak, že smícháte změklé máslo s moučkovým cukrem a skořicí. Hotovou skořicovou směs pak rozetřete rovnoměrně do všech stran připraveného plátu těsta. Postupně pak srolujte do rovnoměrného válce.  Cukrářským hladítkem nebo nožem vytvořte 16 až 24 jednotlivých kousků. Záleží na vás, jak chcete mít výsledné pečivo velké. Péct můžete buď jednotlivě po kusech ve formě na muffiny KitchenAid, nebo je rovnoměrně naskládejte do tvaru kytičky v dortové formě KitchenAid. Teplotu trouby si snižte na 190°C a pečte 15 až 20 minut. Každá trouba peče jinak, takže to chce ohlídat, kdy budou mít skořičky zlatohnědou barvu.