VANILKOVÉ ROHLÍČKY PANÍ MAKRONKOVÉ

Je tu čas Vánoc. Čas pro to, abychom se na chvíli zastavili, vytvořili si doma trochu té vánoční atmosféry a k tomu neodmyslitelně patří i vánoční cukroví. Já osobně nejsem ten typ člověka, který musí mít napečeno třicet druhů cukroví. U nás se každoročně peče jen 5 druhů. Bez toho by to ale prostě nešlo. I když mám mouku na místech po kuchyni, kde byste ji rozhodně nečekali, strašně se na to vždy těším. Moje děti to milují a dcera už od listopadu otravuje s tím, kdy už konečně začneme péct. Naše dóza s vykrajovátky se každý rok rozrůstá o nové a nové druhy (letos nám pro zajímavost přibyl teprve čtvrtý stromeček a první plameňák), ale já ji na tohle nedokážu říct ne. Mám pocit, že každý rok utíká ten čas od Vánoc do Vánoc mnohem rychleji, a tak je třeba si ty zamoučené kuchyně vychutnávat plnými doušky a radovat se ze společných okamžiků s dětmi, kdy je opravdu oba dostanu do kuchyně a máme pár hodin na to, být jen a jen spolu a kouzlit po domě s vůní domácího cukroví…

Dříve bylo zadělávání těsta na tom všem asi největší strašák. Nedočkavost dětí, kdy už konečně budou moci vykrajovat a motat. Jenže jak čas běží a moje makronková výrobna se rozrostla o pár KitchenAid pomocníků, většina naší velké rodiny si velmi rychle zvykla na ten komfort. A u těst na vánoční cukroví? U většiny receptů opravdu stačí jen všechny suroviny odvážit do mísy robota, přidat plochou metlu, vyčkat cca 2 minuty a je to.

Já jsem si pro vás dnes připravila recept na vanilkové rohlíčky, které najdete i v mé nové kuchařce Dobroty paní Makronkové a které se chystáme dnes s dětmi péct.

 

 

 

Ingredience:

250 g hladké mouky
160 g másla pokojové teploty
50 g cukru moučky
100 g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
vanilkový cukr

 

Postup:

K robotu připevníme plochou metlu a ušleháme žloutky s máslem.
Přidáme prosátou mouku, cukr, mleté oříšky a vše promícháme. Po chvíli těsto zcela obalí metlu.

 


Dáme ho na 30 minut do lednice.
Z vychladlého těsta si vždy kousek odlomíme a vyválíme z něj v dlaních váleček, který ohneme do tvaru rohlíčku.
Skládáme jeden vedle druhého na pečicím papírem vyložený plech.
Pečeme je na 170 ºC, přibližně 12 minut. Lepší je, když je pravidelně kontrolujeme. Každá trouba peče jinak, ale že jsou upečené, poznáme až podle zlatavé barvy a vůně, linoucí se z trouby. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého přidáme strouhanou vanilku, nebo do kterého přisypeme vanilkový cukr (ideálně domácí, který si připravíme tak, že si na pár dní zavřeme do nádoby na moučkový cukr vanilkový lusk).  

Přeji vám všem krásné Vánoce 🙂

 


Článek pro Vás sepsala Radka Luňáková z blogu Makronky Malý Princ

Produkty a přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l:  https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty

Pečící plech: https://www.kitenaid.cz/pecici-plechy#f&pg=1-2