KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Tento recept se stal vítězem naší FB Vánoční soutěže 2019 a vítězka obdržela jako hlavní cenu robot KitchenAid MINI v barvě soumračně modrá.
Vítězce ještě jednou gratulujeme a věříme, že i vy si rádi vyzkoušíte tento recept.

 

Autorka receptu: Dana Dočkalová
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010613767506

 


Ingredience:

170 g hladké mouky
170 g špaldové mouky
155 g třtinového cukru sůl
50 ml studené vody
10 vajec
130 g másla
3 lžíce kukuřičného škrobu
750 ml plnotučného mléka
5 jablek
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky soli

1 citron
60 g džemu

 

Postup:


Smíchejte mouky a odvažte si 330 g směsi (zbylých 10 g použijete později na náplň).
Mouku promíchejte se 2 lžícemi cukru, půl lžičky soli, přidejte 125 g studeného másla a vypracujte drobenku.
Pak přidejte žloutek, studenou vodu a vymíchejte hladké těsto.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.

*

Mezi tím si připravte náplň do koláče:
Smíchejte 9 žloutků, 12 lžic třtinového cukru, zbylých 10 g mouky a kukuřičný škrob.
Mléko přiveďte k varu a zašlehejte do vaječné směsi, povařte do zhoustnutí. Směs nechejte vychladnout.

*

Jablka nakrájejte na měsíčky, posypte zbylým cukrem, skořicí, zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte.

*

Rozválené těsto vložte do formy o průměru 23 cm, na něj nalijte krém, poklaďte jablky a kousky másla.
Vložte do trouby a pečte cca 50 minut na 180°C.
Džem smíchejte se zbylou citronovou šťávou a za stálého míchání přiveďte k varu.
Teplý koláč potřete glazurou.

Přeji dobrou chuť!
Dana 🙂