KLOBÁSY CHORIZO PIKANT

Domácí klobásy jsou naprostou klasikou u nás na Moravě. Není to sice žádný „dietní“ kousek, ale bez nich si už neumíme představit příjemný podvečer s přáteli.
Zkuste to také, není to nic složitého, jen je třeba najít někoho ochotného, kdo vám bude hlídat udírnu celou noc. 🙂 

 

Recept pro nás připravila: Marcela Lančová
https://www.instagram.com/marcela.lancova/

 

 

Ingredience:

5 kg plecko
4 kg bůček 
1 kg hovězí na spojku 
1 litr ledové vody
vepřová střeva vel. 30/32
koření chorizo pikant (Herold. CZ)
sůl

 

Postup:

Plecko a bůček nakrájíme na větší kousky a pomeleme na mlýnku s kotoučem 8 mm. Hovězí maso pomeleme na nejjemnějším kotouči 3 mm.

 


Pomleté hovězí maso vypracujeme s ledovou vodou na spojku a přidáme k ostatnímu masu.
Do vzniklé směsi ještě přidáme koření a to tak, že na 1 kg směsi přijde 20 g koření a 20 g soli.
Maso a koření pořádně propracujeme až se vše pěkně spojí.
Hotovou směs na klobásy necháme v chladnu do druhého dne odpočívat.

*

Druhý den si připravíme střeva. Namočíme je do teplé vody smíchané s octem asi na 30 minut. Vnitřek střev také dobře propláchneme.
TIP: střeva můžete nakonec prolít trochou vinného octa, který zmírní silnou chuť a zápach.
Jakmile jsou střeva čistá, nasadíme střevo na plničku nebo nástavec na plnění klobás a plníme střeva.

 

 

Po naplnění střev vytvoříme otáčením jednotlivé klobásky, které vyvěsím na tyče a necháme zavadnout.
Pak už zbývá jen klobásy vyudit.
Pokud máte elektrickou udírnu jako my, pak ji vyhřejeme na 70 – 80°C,  vložíme klobásy a teplotu udržujeme po celou dobu uzení.

 

 

Přeji Vám dobrou chuť 

Marcela 🙂


                                                  

Přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty

KitchenAid kovový mlýnek na maso: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-kovovy-mlynek-na-maso-5ksmmga