ITALSKÁ FOCACCIA Z KVÁSKU

Focaccia je typický italský slaný chléb, který se používá jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Je skvělý tím, že si náplň vyladíte podle dostupnosti surovin či ročního období. 
Díky domácímu kvásku lievito madre je vláčný a nadýchaný. Použít však můžete i klasické kvasnice.

 

 

Recept pro nás připravil Andrea Ena z restaurace „Sapori Italiani“

 

https://www.utaliana.sk/

 

 

 


Ingredience:

600 g hladké mouky
400 ml vody
50 ml olivový olej extra panenský
200 g lievito madre – domácí kvásek nebo 5 g čerstvého droždí
10 g jemné soli
10 g medu
rozmarín, nebo jiné bylinky
cherry rajčata
5 g hrubé soli

 

 

Postup:

 

V míse smícháme vodu, olej, med a jemnou sůl a vše mícháme asi 1 minutu.  
Pak postupně začneme přidávat mouku a až na závěr kvásek. Těsto pak hněteme ještě asi 15 minut, dokud nezačne tvořit kompaktnější hmotu, která se začne oddělovat od stěn mísy.
Vymíchané těsto posypeme bylinkami a trochou hrubé soli, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do fólie.
Necháme při pokojové teplotě kynout cca 4 hodiny.

Po vykynutí těsto vyklopíme a rozválíme do vymazaného plechu o velikosti cca 45 x 35 cm.
Opět posypeme hrubou solí, bylinkami a olejem. Přikryjeme fólií  a necháme opět 1 hodinu kynout.
Pečeme v troubě 25 minut na 200°C.

 

 

 

Buon appetito!

 



Přístroje použité v receptu:

5KSM150-a-l-m

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty