„Crostata con marmellata di fragole“ italský název pro výborný a jednoduchý mřížkový koláč z mé rodné Sardínie.
Recept pro nás připravil Andrea Ena z restaurace „Sapori Italiani“
Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
2 celá vejce
200 g másla
150 g cukru krupice
1 kypřící prášek
400 g jahodový džem
Postup:
Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny.
Do umíchané pěny postupně přimícháváme mouku, máslo, kypřící prášek a citronovou kůru. Mícháme asi 5 minut.
Z hotového těsta utvoříme bochník, zabalíme do fólie a dáme asi na 20 minut odpočinout do ledničky.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části v poměru 70% : 30%.
Větší díl těsta rozválíme do formy o průměru cca 24 cm.
Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě, čím více marmelády, tím lépe.
Ze zbývající, menší části těsta, vytvoříme pásky, které klademe do tvaru mřížky.
Pečeme na 180°C asi 20 minut.
Buon appetito!
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty