Biscotti al cacao – nadýchané kakaové sušenky z domácího kvásku lievito madre.
Jedná se o pšeničný kvásek původem z Itálie, chudší na kyseliny, tzv. kváskovou mámu. Prý je to matka všech kvásků. Vyzkoušejte sladké kváskové těsto právě s touto „mámou.“. 🙂
Recept pro nás připravil Andrea Ena z restaurace „Sapori Italiani“
Ingredience (12ks):
150 g hladké mouky
100 g kvásku lievito madre
30 g kakao
60 g cukr
50 ml mléka
50 g máslo
1 vejce
1 vanilkový cukr
5 g sody bikarbona
Postup:
Ohřáté mléko spojíme s kváskem a necháme kvásek 10 minut probudit.
Do mísy robota dáme vyšlehat vejce s cukrem.
Do ušlehané směsi postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, kakao a nakonec sodu.
Do umíchané směsi přidáme kvásek s mlékem a mícháme ještě 7 minut .
Z hotového těsta tvarujeme kuličky ve velikosti polévkové lžíce, které vložíme na plech s pečícím papírem a jemně je pomačkáme do tvaru placičky.
Takto vyrobíme 12 kusů na plech, který zabalíme do fólie a necháme ještě 20 minut kynout.
Po vykynutí odstraníme z plechu fólii a dáme péct 20 minut na 180°C.
Necháme vychladnout a můžeme si pochutnat ke kávě či čaji na těchto nadýchaných kakaových koláčcích.
Buon appetito!
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty