PRAŽSKÝ KOLÁČ

Když jsem poprvé viděla recept na kynuté buchty s majolkou, moc důvěry to ve mně nebudilo. Ale na tyhle pražský koláče je to opravdu to pravé majolkové. Jinak tento recept není nijak revoluční, jen jsem mu přidala krém i s postupem tak, jak jsem se ho naučila v cukrářské škole. Těsto je prastarý recept na kynuté buchty.

 

 

 

 

Ingredience:

Na těsto:
500g hladké mouky
125g vlažného mléka
2 vejce
40g čerstvého droždí
70g cukru krupice
250g majolky
špetka soli

Na drobenku:
50g másla
70g hrubé mouky
70g cukru krupice
špetka skořice

Na krém:
700 ml mléka
3 sáčky vanilkového pudingu
130g cukru krupice
170g změklého másla
200g smetana 33%
vanilka

 

Postup:

Nejprve si klasicky zaděláme na kynuté těsto.
Do mouky v míse vyhloubíme dolík, nalijme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Vidličkou vymícháme s trochou mouky na kašičku a necháme cca 20 minut vzejít.
Přidáme zbytek surovin a zaděláme hladké těsto. Pozor, těsto je řidší.
Vál si dostatečně pomoučíme a těsto rozdělíme pomocí váhy na 10 částí (asi po 100g). Hodně si pomoučíme ruce, podsypáváme a vymodelujeme úhledné hladké bochánky. Ty pak rozdělíme
 na 2 plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme folií a necháme asi hodinu pořádně vykynout.

Mezi kynutím bochánků si připravíme drobenku a krém.
Na drobenku smícháme všechny ingredience a prsty v míse vymačkáme do sypké hmoty.

Krém připravíme tak, že nejprve ušleheháme dotuha smetanu. Z mléka, vanilky a pudingu uvaříme hustý puding. Řádně na menším ohni aspoň 3 minuty provaříme, aby nebyl cítit škrob. Potom vyklopíme puding do šlehací mísy, zasypeme cukrem a na nejvyšší otáčky šleháme až do úplného vychladnutí. Trvá to poměrně dlouho, ale stojí to za to. Pokud je puding zcela studený (mísa zvenku není ani vlažná), snížíme otáčky a zašleháme po částech změklé máslo. Nakonec do krému lehce stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.

Vykynuté bochánky potřeme opatrně rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C asi 25 – 30 minut do růžova.

Po upečení necháme řádně vychladnout, rozkrojíme a plníme krémem.

 

 

Pečte teď, zhubneme pak ❤️
Vaše Petra

 


 

Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže „Peče celá země 2020“

Více receptů autorky s použitím přístroji KitchenAid naleznete zde:

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty