HOVĚZÍ STEAK S CELEROVÝM PYRÉ A OMÁČKOU Z PETRŽELKY

Když se řekne steak, představíme si pořádný kus hovězího masa. Ovšem věc druhá je jeho příprava, zde už mnoho lidí mívá zábrany v obavě z toho, aby bylo maso správně připravené.
Při dodržení správného postupu a dobře vybraného masa se to dá zvládnout.

 

 

Ingredience:

250g hovězí vysoké roštěné
1 menší bulva celeru
1 sklenice mléka
1 větší trs listové petrželky
tymián
česnek
mladé listy
sušené oregáno
bílý vinný ocet
olivový olej
mořská sůl
černý pepř

 

 

Postup:

Celer nakrájíme na kostky a uvaříme v mléce ve varném robotu. Celer by neměl být zcela ponořený, aby výsledné pyré nebylo příliš husté.
Jakmile je měkký, v robotu ho rovnou rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí a olivovým olejem.

 

 

Do mixéru Power Plus si připravíme stroužek česneku, petrželku a zalijeme olivovým olejem.
Rozmixujeme na zelenou omáčku. Můžeme přidat i jiné další měkké bylinky.

 

 

Steak opékáme na rozpálené pánvi na olivovém oleji přibližně 2 minuty z každé strany, přidáme tymián a česnek a dopečeme v troubě na 200°C asi 4–5 minut podle tloušťky masa.
Výsledná teplota by měla být kolem 55 stupňů na medium rare – okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, uvnitř je však maso stále červené.

 

 

Na talíř naservírujeme pyré, na něj nakrájený a odpočatý steak, osolíme, opepříme, přelijeme maso omáčkou a dozdobíme pár lístky salátu.

 

 

Přeji dobrou chuť!

 


 

Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef  2012 a tvůrce  kočovné školy vaření Camp Fuego.

14051736_998538366930311_8469437315404666971_n

Více receptů autora s použitím přístrojů KitchenAid naleznete ZDE

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Gril & panini pánev s poklicí KitchenAid: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-gril-panini-panev-s-poklici-24-cm
Mixér Power Plus KitchenAid: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-mixer-artisan-power-plus-5ksb8270
Varný robot Artisan 5CKF0104: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-varny-robot-artisan-5kcf0104