ZDOBENÉ LINECKÉ HVĚZDIČKY

Dnešní recept je jedním z vánočních receptů, který mě skutečně lákal vyzkoušet. Když si najdete chvilku trpělivosti na ozdobení, odměnou vám bude na pohled skutečně velice hezké a především vynikající cukroví 🙂

SONY DSC


Základem je linecké těsto:

250g hladké mouky

80 g cukru moučka

160 g změklého másla

2 žloutky

pár kapek citronové šťávy

Na polevu:

šťáva z jednoho citronu

moučkový cukr

Na ozdobení:

nesolené pistácie

sušené brusinky


 

 

Suroviny vložte do kuchyňského robotu KitchenAid, máslo nakrájejte na menší kousky a stromečkovou metlou na nejnižší stupeň nechejte zpracovávat.

SONY DSC

Vznikne drobenkové těsto, které dlaněmi zpracujte do hladké hmoty.

SONY DSC

Zabalte do potravinové fólie a nechejte v lednici hodinu odpočívat.

SONY DSC

Pistácie vyloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. Brusinky rovněž nasekejte nadrobno.

SONY DSC

Zapněte troubu na 170 stupňů a nachystejte si na plech pečící papír.

Těsto vytáhněte z lednice, trochu zpracujte dlaněmi a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto asi na 3-4 mm placku.

SONY DSC

Vykrájejte hvězdičky či jiné libovolné tvary, a poskládejte je na plech s pečícím papírem.

SONY DSC

Pečte asi 12 min, podle druhu trouby. (dokud hvězdičky nezezlátnou)

SONY DSC

Mezitím si připravte citronovou polevu:

Šťávu z jednoho citronu smíchejte přibližně s šesti lžícemi moučkového cukru – poleva by měla mít konzistenci hustšího medu, aby vám z cukroví nestékala, ale zároveň se dala natřít na plochu.

SONY DSC

Pomocí malého štětce potřete vychladlé hvězdičky a posypejte kousky brusinek a pistácií.

SONY DSC

Nechejte dobře zaschnout a můžete ihned podávat, nebo uschovat do zásob vánočního cukroví 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂


Pozn. autorky: Původní recept, kterým jsem se inspirovala je z blogu:  www.peknevypecenyblog.cz



Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

ZDOBENÉ LINECKÉ HVĚZDIČKY


těsto:

250g hladké mouky

80 g cukru moučka

160 g změklého másla

2 žloutky

pár kapek citronové šťávy 

Na polevu:

šťáva z jednoho citronu

moučkový cukr 

Na ozdobení:

nesolené pistácie

sušené brusinky


Suroviny vložte do kuchyňského robotu KitchenAid, máslo nakrájejte na menší kousky a stromečkovou metlou na nejnižší stupeň nechejte zpracovávat. Vznikne drobenkové těsto, které dlaněmi zpracujte do hladké hmoty. Zabalte do potravinové fólie a nechejte v lednici hodinu odpočívat. Pistácie vyloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. Brusinky rovněž nasekejte nadrobno. Zapněte troubu na 170 stupňů a nachystejte si na plech pečící papír. Těsto vytáhněte z lednice, trochu zpracujte dlaněmi a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto asi na 3-4 mm placku. Vykrájejte hvězdičky či jiné libovolné tvary, a poskládejte je na plech s pečícím papírem. Pečte asi 12 min, podle druhu trouby. (dokud hvězdičky nezezlátnou) Mezitím si připravte citronovou polevu: Šťávu z jednoho citronu smíchejte přibližně s šesti lžícemi moučkového cukru – poleva by měla mít konzistenci hustšího medu, aby vám z cukroví nestékala, ale zároveň se dala natřít na plochu. Pomocí malého štětce potřete vychladlé hvězdičky a posypejte kousky brusinek a pistácií a nechejte dobře zaschnout.

SONY DSC