LIKÉROVÉ ŠPIČKY ALA ČARODĚJNICKÝ KLOBOUK

Další z receptů, které se nám sešly v rámci Halloweenské soutěže, tentokrát na oblíbené likérové špičky.
Tak tedy pojďme na recept.. 🙂

 

„Vybrala jsem si truhlu číslo 3, která v sobě ukrývala čarodějnický klobouk. Říkala jsem si, že to je celkem výzva. Začala jsem vymýšlet, co bych udělala.
Jako první mě napadl cupcake, ale já chtěla předělat něco typicky českého. Tak jsem předělala likérové špičky na čarodějnický klobouk. Udělala jsem daleko větší bufler (piškot) a prohrála si s vrcholem při uzavření špiček.“

 

⇒⇒  Autor receptu: Pavla Větrovcová ⇐⇐

 

 

 

 

Vaječný koňak:

3 žloutky
100 g cukru moučka
120 g salka
120 g neslazeného kondenzovaného mléka
100 ml koňaku/rumu
vanilka (já používám vanilkovou pastu)

 

Ve vodní lázni vyšlehám žloutky s cukrem a vanilkou do pěny, poté přidám zbylé ingredience a nechám prohřát. Naliji do sklenice a nechám vychladit.

 

 

Spodní piškot (bufler):

50 g cukru krupice
4 vajíčka
10 g kukuřičného škrobu
30 g vody
90 g hladké mouky

 

Z bílků ušleháme pevný sníh spolu s cukrem.
V misce smícháme žloutky a vodu, které prošleháme metličkou. Poté přidáme prosátý škrob a třetinu mouky. Vymícháme v kompaktní těsto bez hrudek (nepřidávejte zbytek mouky, hmota by vám hodně zhoustla a byl by problém ji spojit se sněhem).
Ušlehané bílky ihned vmícháme vaječnou směs stěrkou, poté posejeme zbylou mouku. Míchám rychle, protože směs rychle řídne, ale hlavně nesmíme ztratit nášleh bílků, které jsou kypřidlem. Hmotu dáme do sáčku s kulatou špičkou a nastříkáme na pečící papír (na plechu) kolečka a dáme péct na 170*C dozlatova.
Nechám vychladnout, ale ponechám přilepené na papíře, lépe se tak špičky plní.

 

 

Tělo špiček:

200 g čokolády 70%
4 žloutky
300 ml smetany 33%
120 g moučkového cukru
30 g polohrubé mouky
50 g másla pokojové teploty

 

V misce smícháme smetanu, žloutky, cukr a mouku. Přidáme nalámanou čokoládu a vaříme do zhoustnuti za stálého míchání.
Já nakonec ještě směs projedu tyčkovým mixerem. Směs přelijí do misky a nechám vychladnout do pokojové teploty.
Poté zašleháme změklé máslo a dáme vychladit do lednice. Nejtěžší je vystihnout konzistenci krému, aby se špičky nebortily.

 

 

 
Poleva:

150 g čokolády 50% (dávám už méně procentní)
50 g kakaového másla

 

Polevu rozpustím ve vodní lázni a nechám zchladnout. Polevou potřu spodní piškot, aby nezasákl později likér.

 

 ≡

 

 Dokončení:

Na potřené piškoty pomocí trubičky na špičky a plátěného sáčku udělám komíny, které dám chladit do lednice/mrazáku.
Nechám si 1/3 krému na jejich uzavření. Po jejich zatuhnutí naleji likér a zbylým krémem špičky uzavřu, dám znovu chladit do lednice.
Po zatuhnutí ještě dotvaruji zbylým krémem špičky kloboučků. A nechám opět vychladit. Nakonec špičky namočím do polevy.
Aby byl klobouk plný, tak pomocí marcipánu dodělám pásek.