DÝŇOVÉ RIZOTO S KOMPOTEM

Ti, kteří si v naší soutěži zvolili tajemnou truhlu č. 7, měli úkol o něco snazší.
Receptů na dýňové pokrmy je spousta a využít se dá jak na sladké, tak i na slané varianty.
Kromě dortů a chlebíků se zde objevil i tento slaný recept doplněný ještě i o dýňový kompot jako přílohu. 


Toto dýňové duo vám tedy teď představujeme.  

 

Autorka receptu: Zdena Sedláková
Facebook

 

 

 

Ingredience rizoto:

200 g dlouhozrnné rýže
250 g dýně
trošku bílého vína
parmazán
šalotka
domácí vývar
ghí nebo máslo


Postup rizoto:

Šalotku nakrájíme, orestujeme na ghí s rýží a podkápneme bílým vínem.
Necháme povařit a přidáváme domácí vývar.
Mezitím si nakrájíme dýni, kterou rozmixujeme a přidáváme do rizota. Vaříme doměkka.
Osolíme, opepříme a podáváme s nastrouhaným parmazánem.
Já ještě přidávám pečenou dýni s balkánským sýrem.

 

 

Ingredience dýňový kompot:

3 kg dýně
2,5 l vody
1 lžíce kyseliny citronové
0,5-0,75 kg cukru krystal
6 kusů hřebíčků
1-2 citrony bez jadérek
1 vanilka
1-2 ks skořice



Postup kompot:

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den vodu slijeme, přidáme cukr, hřebíčky, skořici, vanilku a citron, přivedeme k varu, přidáme dýni, 1-2 lžičky ananasového aroma a vaříme, dokud nám dýně nezesklovatí.
Nakonec do omytých sklenic nalejeme kompot i s nálevem a sterilizujeme 20 minut na 80°C.

Dobrou chuť!