DÝŇOVÝ DORT

Je mnoho variant jak využít dýni, která je oblíbeným doplňkem našich zahrádek.
A proč z ní, kromě nejčastěji připravované polévky, neupéct třeba dort, který je od pravé dýně k nerozeznání.
Další z receptů naší Halloweenské soutěže je tady. 🙂

 

„Vybrala jsem si č. 7 – DÝNĚ a připravila dýňovou variaci na náš nejoblíbenější mrkvový dort.“ 

 

⇒⇒  Autor receptu: Michaela Horáčková ⇐⇐

 

 

 

 

Ingredience:

 
Těsto:
600 g nastrouhané dýně hokaido
420 g hladké mouky
180 g nasekaných vlašských ořechů
330 ml oleje
6 vajec
1 vanilkový lusk
3 lžičky sody
3 lžičky kypřícího prášku
 3 lžičky skořice
 sůl

Krém dovnitř:
250 g měkkého tvarohu
125 g sýru Philadelphia
oranžové barvivo
šťáva z 1/2 limetky
moučkový cukr (dle chuti)

Máslový krém na zdobení:
250 g másla
450g cukru
3 PL mléka
oranžové barvivo
sůl

 

 

Postup:

Vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny, pak zašleháme olej a semínka z vanilkového lusku.
Ve druhé míse smícháme suché ingredience a tuto směs postupně vmícháváme k vejcím.
Nakonec vmícháme dýni a ořechy.
Těsto pečeme jako 2 bábovky při 180°C cca 1 hodinu – propečenost zkoušíme špejlí. 

Než bábovky vychladnou vyšleháme tvaroh a sýr, pak přidáme šťávu z limetky, cukr – dle požadované chuti.
Máslový krém připravíme tak, že máslo o pokojové teplotě se špetkou soli vyšleháme do světlé barvy a postupně zašleháváme cukr. Přidáme mléko a barvivo.

 


Obě bábovky seřízneme, aby jejich spodní část byla rovná a tvarohovým krémem spojíme. Odkrojky zaplníme „bábovkovou díru“ kvůli upevnění stonku.

 


Na „bábovkách“ uděláme zářezy, aby se tvarově podobaly dýni a pokryjeme máslovým krémem. Dáme cca 30 minut chladit a poté krém finálně uhladíme – můžeme si pomoct lžící či rukou, které lehce namočíme do teplé vody.

Nakonec dozdobíme pravým dýňovým stonkem.

Dobrou chuť!