Nechci to vědět – koktejl, který ve vás vzbudí zvědavost

Svěží koktejl Nechci to vědět je variací na slavný drink The Last Word z dob prohibice a moderní klasiku jménem Naked & Famous. Kombinuje ovocnou chuť a aroma citrusů s bylinkami a říznou tequilou. Tohle žluto-růžové pitíčko vypadá sice nevinně, zdání ale klame. Všechny ingredience kromě limetky a ledu obsahují nemálo alkoholu. Jak říká naše oblíbená barmanka, je to ideální koktejl na rozlučku. Po pár takových se rozloučíte i se slušnými mravy. A teď, jak se připravuje?

Barman s Tekutou kuchařkou

Nejtajemnější z koktejlů, které vám představíme.

Koktejl Nechci to vědět krok za krokem

Váš domácí bar musí obsahovat jigger (nebo alespoň panák s ryskou), šejkr (Cobbler nebo Boston se sítkem) a koktejlku, nejlépe na stylové nožce a o objemu 0,2 l (tu si předem namražte), a dále tequilu blanco (tedy stříbrnou), žlutý Chartreuse likér (lidově řečeno „šartrezku“), Cointreau (nebo jiný suchý pomerančový likér), limetku a váš domácí růžový likér (jak na něj se dozvíte níže). Nezapomeňte si udělat led.

Pokud chcete koktejl ještě něčím ozdobit a dát na něj v barmanském žargonu takzvanou garnish (neplést s garnýž), připravte si růžové okvětní lístky, sušené či čerstvé.

Kolik čeho bude potřeba?

  • 40 ml tequily blanco
  • 10 ml Chartreuse
  • 10 ml Cointreau
  • 25 ml limetkové šťávy
  • velké kostky ledu
  • 20 ml růžového likéru (nebo dle chuti)
  • Garnish

Jak to umíchat?

Všechno půjde pěkně po sobě přesně tak, jak je to uvedené v seznamu výše:

  1. Do šejkru vlijte tequilu, Chartreuse, Cointreau, limetkovou šťávu.
  2. Naplňte jej po okraj ledem, zaklapněte a pořádně s tím třepte, dokud vás nezačnou studit ruce.
  3. Vyndejte si z mrazáku sklenku a přes sítko do ní obsah šejkru (bez ledu) přelijte.
  4. Ještě tomu chybí nějaká sladká složka – teď přichází čas na váš domácí likér. Zase to s ním nepřehánějte, ať si koktejl udrží svou příjemnou kyselost. Míra sladkosti je ale pro každého individuální. Nám se osvědčil přibližně malý panák.
  5. Abyste dosáhli toho krásného dvoubarevného efektu, lijte ho tam hezky pomalu po stěně sklenice. Sirup klesne ke dnu a vy se tak budete moci propíjet skrz kyselé ovoce a tequilu k sladké tečce na konci.
  6. Říká se, že člověk pije očima – na hladinku tedy můžete upustit jeden dva růžové lístky. Et voilà, koktejl Nechci to vědět je na světě.

A jak si doma připravit ten domácí růžový likér?

Na růžový likér budete kromě běžného vybavení baru potřebovat i nějaké to kuchyňské náčiní: větší hrnec, odměrku, kuchyňskou váhu (měřící s přesností na gramy), jemné sítko (nebo třeba filtr na kávu), trychtýř (ať si na lince neuděláte nepořádek) a hlavně kvalitní blender, který vám pomůže ingredience opravdu důkladně promíchat.

Výkonný blender je povinná výbava každého barmana. Ostatně, co by to bylo za mixologii bez pořádného mixéru. Pokud si zařizujete domácí bar, určitě si na něj v kuchyni udělejte místo. Bez něj si ledovou tříšť stěží nadrtíte, nerozmixujete si dobře ovoce a nesmícháte jednotlivé složky.

Nezapomeňte si také připravit prázdnou lahev o objemu 1 l. Vzhledem k tomu, že v receptu figuruje červené víno, se vám tu otevírá ideální příležitost večer před přípravou jedno upít.

Ingredience na růžový likér

  800 g cukru krystal,

  400 ml vody,

  8 g mletého kardamomu,

  420 ml červeného vína,

  60 ml růžové vody (ta se v drogeriích dá sehnat nejen v rozprašovači, ale také ve větších lahvích).

Jak to uvařit?

  1. Nejdříve si připravte takzvaný simple syrup, tedy rozvar z cukru a vody, který se na baru používá dnes a denně. Prostě uvaříte vodu a mícháte v ní cukr, dokud se všechen nerozpustí.
  2. Počkejte, až trochu vychladne, a pak jej přelijte do blenderu, přidejte kardamom a zhruba 10 vteřin mixujte.
  3. Nechte sirup usadit a následně jej přes sítko přeceďte do lahve.
  4. Za ním tam pak přijde i červené víno a růžová voda.

Tenhle i další recepty na drinky najdete v knize Tekutá kuchařka

Koktejl Nechci to vědět pro vás namíchali Lidi z Baru (toho, který neexistuje). Najdete jej v knize Tekutá kuchařka, jež vznikla při první jarní vlně nuceného pobytu mimo hospody.

Ti nejlepší barmani z pěti nejlepších brněnských barů si řekli: „Když nemůže host do baru, musí bar za hostem.“ Výsledkem je přes 80 receptů na klasické i signature drinky, jež si doma zvládnou připravit i úplní laici. S knihou dostanete také přístup ke stovce videí a videoreceptů, jež vás provedou světem mixologie.

 

Zdroj fotografií: KitchenAid, Tekutá kuchařka, Lidi z Baru