Shaka brah! Je tu Surfařský žargon – koktejl z prosluněných pláží

Chytněte vlnu, chytněte slinu, postavte koktejl na London Dry ginu. Ok, skládání textů k písničkám nám moc nejde, to ale není naše parketa, my jsme tu od míchání pití. Dneska si spolu připravíme drink jménem Surfařský žargon. Hned, jak jste přečetli jeho název, by vám v hlavě mělo začít hrát pěkně nabroušené kytarové sólo (raději bez textu) s typicky železným zvukem surfrockového Telecasteru. Kdo to neslyší, ať si pustí video níže.

Tekutá kuchařka

Oslaďte si život!

Koktejl Surfařský žargon krok za krokem

Na tenhle drink nebudete potřebovat šejkr, Surfařský žargon totiž patří mezi swizzlované koktejly, které se teď mezi barmany znovu těší oblibě. Pokud jej ve vybavení baru ještě nemáte, pořiďte si tedy swizzle stick, což není nic jiného než zmenšená verze staré dobré kvedlačky (kvrdlačky, chcete-li). Co dál?

Z barmanského nářadí si dál připravte už jen jigger, sklenici na whisky a krátké brčko (citlivé ručky přidají ještě lopatku na led). Víc než kdy jindy vám tu bude třeba kvalitní blender (postaru mixér), v němž si rozdrtíte led na tříšť a připravíte banánový koktejl.

A co je uvnitř?

Bázi tvoří suchý gin (London Dry), bez barviv, aromat a sladidel – ten patří mezi tzv. housový (tedy absolutně základní) alkohol, kterým by měl být vybaven každý správný domácí bar. Vedle něj tam přijde sherry (nejlépe Oloroso) – tu můžete nahradit nikoliv portským (které je příliš těžké), ale ořechovým bitterem – kakaový likér a už zmíněný banánový koktejl (jak na něj se dozvíte pod receptem). Na ozdobu použijte sušený banán

Kolik čeho bude potřeba?

  • 20 ml London Dry ginu
  • 5 ml sherry (nebo Black Walnut Bitter)
  • 30 ml banánového pyré
  • 15 ml kakaového likéru
  • ledová tříšť
  • sušený banán

Jak to umíchat?

  1. Ze všeho nejdřív je třeba si v blenderu připravit ledovou tříšť.
  2. Naplňte s ní whiskovku do půli (barmanka Naty vám ve videu ukáže nejjednodušší způsob).
  3. Do ní vlijte všechny ingredience, jedno v jakém pořadí, a jměte se swizzlovat (stačí chvilku, ale vehementně, ať se to všechno hezky promíchá).
  4. Nakonec zasypte sklenku po okraj tříští a servírujte s brčkem a sušeným banánem.

Jdeme na přípravu banánového koktejlu

Jestli nevíte, co zítra na snídani, máte vyhráno. Banánového koktejlu do drinku potřebujete jenom necelý panák, my si ho tu spolu nicméně vyrobíme trochu větší množství.

Co na banánový koktejl potřebujete?

  • 3 zralé banány (tedy nějakých 300 g)
  • tak 100 ml simple syrupu
  • 100 ml vody

Jak to poskládat dohromady?

Banánový koktejl, stejně jako jahodový, mangový, mrkvový nebo pro nás za nás třeba cuketový, si vyrobíte nejinak než v blenderu. Ten už máte v pohotovosti od výroby tříště.

  1. Teď do něj nalámejte banán a zapněte jej na patřičný výkon. Každý správný domácí blender má u jednotlivých rychlostí obrázky, které pochopí i naprostý analfabet. Na tříšť jste použili tu ikonku s kostičkami ledu. Teď zapněte nebo otočte na kresbičku koktejlu (případně šejkru).
  2. Výsledné banánové pyré je ale pro barmanské použití příliš hutné – surfařský koktejl přece musí pěkně šplíchat – proto je potřeba jej něčím naředit.
  3. První ředění spojíme s doslazováním. Pro ty, kdo neznají simple syrup – je to základní barmanské sladidlo, obyčejný cukrový rozvar v poměru minimálně 50:50, voda a bílý cukr krystal. Jeho množství je odvislé od zralosti banánů, řekněme 1–2 panáky.
  4. Druhé ředění už proběhne obyčejnou vodou (přibližně 1 dl).
  5. Ještě jednou probudíme blender a je hotovo.

Tenhle i další recepty na drinky najdete v knize Tekutá kuchařka

Koktejl Surfařský žargon pro vás namíchali Lidi z Baru (toho, který neexistuje). Najdete jej v knize Tekutá kuchařka, jež vznikla při první jarní vlně (vidíte, k surfařskému koktejlu tu máme i vlny) nuceného pobytu mimo hospody.

Ti nejlepší z nejlepších si řekli: „Když nemůže host do baru, musí bar za hostem.“ Konkrétně to byli nejlepší barmani z nejlepších barů v Brně. Výsledkem je přes 80 receptů na klasické i signature drinky, které si doma bez problému připraví i úplní laici. S knihou dostanete navíc přístup ke stovce videí a videoreceptů, jež vás provedou světem mixologie.

Zdroj fotografií: KitchenAid, Tekutá kuchařka, Lidi z Baru