Není nad domácí voňavý a křupavý chléb.
Máme pro vás tip na tento chléb, který je ideální pro všechny příležitosti.
A pokud vlastníte víceúčelovou keramickou mísu na chléb 5KSM2CB5BGS „vše v jednom“, pak výroba bude jednodušší, rychlejší a výsledek bude stát zato.
Ingredience:
2 ½ šálku (375 g) mouky (hladká/chlebová/žitná/apod.)
2 ¼ čajové lžičky (6 g) instantní droždí
1 čajová lžička (8 g) soli
1 1/4 šálku teplé vody
Postup:
Nejprve nahřejeme keramickou mísu na chléb tak, že ji naplníme horkou vodou, poté vodu vylijte a osušíme.
Do mísy nasypeme mouku, instantní droždí a sůl. Mísu upevníme ke kuchyňskému robotu a při rychlosti 2 mícháme hákem na těsto, aby se spojily suché přísady.
Asi po 30 sekundách začneme pomalu přilévat teplou vodou.
Ingredience mícháme 1 ½ – 2 ½ minuty nebo do doby, než se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří kouli.
Vyjmeme těsto z mísy a jeho povrch poprášíme trochou mouky. V případě potřeby ručně prohněteme těsto na kuchyňské desce tak, aby vytvořilo hladkou kouli.
Těsto opět vrátíme do mísy a tu zakryjeme víkem.
V tuto chvíli není nutné těsto tvarovat ani dodatečně hníst.
Těsto necháme 60 minut kynout. Pro vizuální kontrolu kynutí použijte značky měření na straně nádoby na chléb.
Poté opatrně vyjmeme z mísy těsto a dáme na dostatečně pomoučněnou plochu.
Těsto zhruba v kruhovém tvaru položte před sebe, vezměte do prstů horní část těsta, natáhněte jej směrem od sebe a poté je přeložte do středu těsta, jako kdybyste skládali obálku.
Trochu těsto stočte a totéž proveďte s tou částí, která je nyní nahoře. Pokračujte v otáčení, natahování a skládání těsta do středu – proveďte tři až čtyři plné kruhy.
Pozn.: všimněte si, že během práce je čím dál těžší těsto natáhnout.
Po posledním natažení a přehnutí překlopíme těsto složenou stranou dolů. Jemně položíme obě ruce na obě strany kola a jemně pokrčíme pravou dlaň kolem pravého okraje, zatímco levou rukou otáčíme kolo po povrchu. Tímto způsobem těsto vyhladíme do kulatého kopečku
Těsto, stranou se skladem dolů, umístíme do nádoby. Přikryjeme nádobu víkem na pečení a necháme 30 minut kynout.
Opatrně položíme nádobu na chléb dnem vzhůru na těsto a víko na pečení, aby se zajistila na místě.
Předehřejeme troubu na 230°C. Položíme nádobu na chléb víkem na pečení dolů na prostřední rošt trouby a pečeme 30 minut (rošt umístíme co nejblíže středu trouby a přitom ponecháme dostatečnou výšku, aby se nádoba na chléb s víkem na pečení vešla).
Před krájením vyjmeme nádobu na chladicí rošt a necháme zcela vychladnout.
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty
Mísa na chléb s víkem na pečení: https://www.kitchenaid.cz/kitchenaid-keramicka-misa-4-83l-na-chleb-s-vikem-na-peceni