TIPY NA TRADIČNÍ VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ

Každý z nás jistě rád vzpomíná na vánoce svého dětství…na babičku a dědu, na tety a strýce, bratrance a sestřenice a na ten báječný slavnostně prostřený stůl, ze kterého se linula překrásná vůně a my jsme hořeli nedočkavostí…

Ani ne tak nad těmi dobrotami jako spíše nad pozdějším rozbalováním dárečků. 🙂 Nicméně ta prostřená tabule k tomu všemu vždy patřila a patří i dnes, bez ní by to přece vůbec nebylo ono! 🙂

Dnes už se na to všechno díváme úplně jinak. Samy už jsme mámy, tety, babičky anebo jen milující ženy, které zkrátka chtějí o vánocích potěšit své blízké.

A pokud máte chuť vytvořit si skutečně tradiční vánoce tak, jak je dělávaly naše tety a babičky, a vrátit se tak o několik let zpátky v čase a zavzpomínat na ty krásné chvíle strávené v pokojném tradičním vánočním duchu, můžete se inspirovat mými tipy a radami na tradiční vánoční stolování. 🙂

a stol oranž. z hora clý

a stol slov. prípravy prestreté

a prírpavy slov. serv.


Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, neměla by na něm chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z 9 copů.


První otázka, kterou si musíme položit již pár dní před Štědrým dnem je – kolik vlastně budeme mít hostů (resp. počet strávníků).

Další důležitou věcí je to, v jakém duchu a v jakém barevném provedení celé stolování (a tím pádem také výzdoba) bude. I když se Vám táto otázka může zdát zbytečná nebo snad dokonce přehnaná, rozhodně byste neměli estetickou stránku stolování podceňovat. Zvlášť pokud jde o tak výjimečný večer, jakým ten Štedrovečerní bezesporu je… Vždyď se na něj také těšíme celý rok! 🙂

Přibližně dva dny před dnem „D“,  přejdeme k praktické stránce. To je ten pravý čas nakouknout do skříní a šuplíků, a zkontrolovat ubrusy a prostírání. Obzvláště pokud nebyly delší dobu používány, je nutné je přeprat a v ideálním případě také naškrobit. Škrob pomůže prostírání vybělit, a navíc mu dodá příjemnou vůni….a co si budeme povídat – v neposlední řadě vám skvěle pomůže při žehlení 🙂

a slovens. stol det. prípr.

Také nákupy potravin je vhodné zvládnout v dostatečném časovém předstihu.

Den před slavnostním okamžikem si můžete připravit některé z pokrmů, které potřebují odležet, napéct pečivo či vykonat drobné přípravné práce, které by vás na druhý den jenom okrádaly o čas.

a venčeky všetky

 



Zkontrolujte, zda máte doma vše, co budete potřebovat: 

vánoční ubrus

látkové ubrousky

držáky na ubrousky

talíře – máte kompletní servis pro daný počet hostů?

mísy na servírování pokrmů – při tom vždy také rozmýšlím, jakým způsobem pokrmy na stole rozložím a zda mám servírovacích mís dostatek

příbor – bude dost na každý chod a pro každého hosta ?

květy, ovoce či něco zeleného – někdy stačí zajít na zahrádku nebo použít domácí zásoby květin v květináčích 🙂

různé ozdoby 



 

Vše zkuste ladit do jedné barvy, tónu nebo stylu. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více 🙂 A pokud si vše dopředu naplánujete a promyslíte, budete mít méně stresu a přípravy vám půjdou lépe od ruky. 🙂

Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od něj během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok již k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala lidem naději, že i následující rok bude bohatý.

 …

Já v den, kdy je samotná oslava, začínám dřív než obvykle. První na programu dne je samozřejmě pečení pečiva. Je totiž zapotřebí zadělat na těsto, a během kynutí mám alespoň čas na předpřípravu stolu. Ten však připravujte pouze v případě, že váš kuchyňský stůl nesupluje také část vašeho pracovního prostoru – to by se pak obě činnosti koordinovaly dost špatně 🙂 Kromě toho, že se vždy zašpiní to, co si přejete ušpinit ze všeho nejméně (a naškrobené ubrusy k těmto nežádoucím „radostem“ rozhodně patří), museli byste navíc na poslední chvíli neustále něco měnit…  

a stol červe. z hora

Takže následující tip je pro ty z vás, kdo jídelní stůl k přípravám pokrmů potřebovat nebudou 🙂

Přípravu tedy zahajte vyžehlením ubrusu a látkových ubrousků. Potom se pusťte do středové dekorace stolu – ta totiž udává celkovou „náladu stolování“. Ovšem pokud již nyní s jistotou víte, že budete mít při stolování všechna jídla na stole a ozdoby by vám jenom překážely, tuto část vynechte. Vytvořte si jen drobné květinové ozdoby, nebo jednoduše naplňte mísy ovocem a ořechy.

Ovoce je totiž krásné a zdobné samo o sobě! 🙂

a stol červ. det. kitchen.

a stol červen.

 

Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, neměla by na něm chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z 9 copů. Každá rodina má svůj recept, někdo přidává sušené ovoce, někdo  oříšky, a někde připravují zcela obyčejnou bez jakékoli náplně. Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od něj během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok již k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala lidem naději, že i následující rok bude bohatý.

a stol vianočka venčeky

 

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoli výzdobu nebo styl stolování, nezapomeňte na to nejdůležitější:

Vánoce jsou svátky pokoje, štěstí a radostného očekávání! 🙂

a stol slov. prípravy


A na závěr ještě nějaké recepty 🙂

holly-black-and-white-clipart-1


TRADIČNÍ VÁNOČKA

Ingredience:

400g polohrubé mouky

70g mletých ořechů (libovolných)

1 droždí

80g krystalového cukru

150-200 ml vlažného mléka

100g másla

3 žloutky a jedno vejce na potření

špetka soli

vanilka (nebo vanilkový cukr)

50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání

50 g vlašských ořechů


 Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.

Přeložte do mísy na kynutí (např. keramické mísy KitchenAid) a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.

Na plechu nechejte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 min. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji z vrchu pečícím papírem.

Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

a stol slov. z hora

a stol slov. vianočka det.

a stol slov. det. opl.

 holly-black-and-white-clipart-1

MAKOVÉ OPÉKANCE :

1/2l mléka

150g másla

200 práškového cukru

300g mletého máku


 

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné!

Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto:

Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechejte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte  400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto – podle potřeby přidejte ještě trochu mléka.

Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca  10 – 15 minut kynout.

Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů dokud nezezlátnou.

Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy KitchenAid. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Opékance jsou výborné i na druhý den, jen tak studené 🙂

a stol slov. opekance v miske

a stol det. oplatky opekance

a stol slov. det. oplatky

a stol z hora príp. mis

a stol slov. prípravy prestreté

holly-black-and-white-clipart-1

Krásné a pokojné vánoční svátky! 🙂

Tina



Bloggerku a její vánoční tipy můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

 

Použité nádobí:

keramické zapékací ramekiny KitchenAid

Pracovní keramické nádoby KitchenAid

 



RECEPT K TISKU

TRADIČNÍ VÁNOČKA


Ingredience:

400 g polohrubé mouky

70 g mletých ořechů (libovolných)

1 droždí

80g krystalového cukru

150-200 ml vlažného mléka

100g másla

3 žloutky a jedno vejce na potření

špetka soli

vanilka (nebo vanilkový cukr)

50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání

50 g vlašských ořechů


 

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.

Přeložte do mísy na kynutí (např. keramické mísy KitchenAid) a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi. Na plechu nechejte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 min. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji z vrchu pečícím papírem. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

a stol slov. vianočka det.

 



MAKOVÉ OPÉKANCE :

1/2l mléka

150g másla

200 práškového cukru

300g mletého máku


 

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné! Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto:

Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechejte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte  400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přídejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto – podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca  10 – 15 minut kynout. Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy KitchenAid. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Opékance jsou výborné i na druhý den, jen tak studené 🙂

a stol slov. opekance v miske