ANDĚLSKÉ RAFFAELLO

K Vánocům vždy patří film Křídla Vánoc a pohádka Anděl Páně, inspirace tedy byla jasná.

Autor: Michala Dvořáková

 

 

 

Linecké kolečka (můžeme nahradit piškoty):
125g másla
60g moučkového cukru
200g hladké mouky
2 žloutky
kůra z jednoho citronu

 

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň den v lednici odpočinout.
Poté vyválíme tenké těsto a vykrajujeme kolečka velikosti formičky na úlky.
Vykrájené kolečka pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 8 minut.

 

Raffaello úlky:
200g mletého kokosu
jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka

Kokos smícháme s kondenzovaným mlékem a necháme v lednici asi jednu hodinu odpočinout.
Těstem naplníme formičku a doprostřed vytlačíme dírku a položíme na tác.
Takto vytvarujeme úlky z celého těsta.

 

 

Krém:
100g bílé čokolády
50g smetany ke šlehání
10g mletého kokosu
20g másla

 

Smícháme čokoládu, kokos a smetanu a na mírném plameni ohříváme, než se čokoláda rozpustí.
Poté vymícháme stěrkou dohladka, přidáme změklé máslo a promixujeme tyčovým mixérem.
Přikryjeme fólií a dáme do lednice na min 4h ztuhnout.

 

Kompletace:
mandle
marcipánová hmota

 

Do každého úlku vložíme půlku mandle bez slupky.
Krém si vložíme do cukrářského sáčku a plníme úlky po okraj.
Naplněné úlky stavíme na linecké kolečko/piškot.
Z marcipánové hmoty vytvarujeme hlavičku a krémem přilepíme k úlku.
Křídla vzniknou pomocí dvou plátků mandlí, které jemné zabodneme do úlku.