JAK NA DOMÁCÍ TĚSTOVINY

Dnes jsem si pro Vás připravila malý těstovinový speciál 🙂
Často nám píšete nebo voláte, že si nevíte rady s těstovinovými nástavci KitchenAid, že se Vám těstoviny nedaří hezky vytvarovat, nebo že se Vám rozpadají či nedrží tvar.
Proto jsem pro Vás vytvořila jednoduchý základní manuál na výrobu semolinových těstovin, a za sebe mohu jen a jen doporučit, protože výsledek stojí za to!!! 🙂

te

Co budete potřebovat:

1. Semolinovou mouku (hrubou) * 

2. vajíčka (ideálně domácí)

3. olivový olej

*Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin. Mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Těstoviny připravené z této mouky se zaručeně nebudou lepit, lépe je uvaříte „Al Dente“ (na skus, nerozvaří se), a mají krásnou nazlátlou barvu.


Pro přípravu těstovin jsem použila naprosto jednoduchý standardní postup: 1 vejce = 100 g mouky.

  KA_CP_BASICS_ING_PASTA-DOUGH_OK_158pc
Do nerezové mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci olivového oleje a pomocí plochého šlehače na rychlost 4 důkladně promíchejte obě ingredience. Pomocí nalévacího štítu pak postupně přisypávejte mouku v celkovém množství cca 300 g. Řiďte se však především vlastním odhadem a intuicí! Každé vejce je jinak velké, takže zkrátka přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít konzistenci plastické hmoty. 🙂

Pasta_Dough_6850

Jakmile začne mít těsto tuhou konzistenci, zaměňte za hnětací hák, který Vám těsto krásně dohněte. Správně připravené těsto se nelepí na okraje mísy, a když do něj „píchnete“ prstem, těsto se Vám na něj nepřilepí!

Těsto zabalte do fólie nechejte chvíli uležet v lednici.

Pasta_Dough_6862

Na „čumák“ robotu nasaďte tvarovač těstovin KPEXTA, a při rychlosti 4 do něj postupně vkládejte kuličky těsta o velikosti vlašského ořechu. Další kuličku přidejte tehdy, až uvidíte „šnek“ nástavce. Jinak byste mohli tvarovač těstovin ucpat. Pro ještě vzhlednější těstoviny nezapomeňte každou kuličku před vložením do strojku obalit v mouce.

Těsto se pak nebude lepit a na těstovinách budou krásně patrné vroubky 🙂

PastaPressMacaroni

Těstoviny můžete ihned uvařit, nebo nechat usušit na utěrce, tak jako já.

Pozor, pokud těstoviny plánujete sušit, do těsta NEPŘIDÁVEJTE SŮL, jinak Vám těstoviny při sušení zvlhnou!

PastaPressFusili
Těstoviny ze semolinové mouky krásně drží tvar, a navíc se s těstem skutečně skvěle pracuje (pracuji s ním mnohem raději než s těstem z hladké mouky 00). Rozhodně tedy doporučuji semolinovou mouku alespoň vyzkoušet 🙂


Tipy na závěr:

TIP 1: Pro výrobu plochých těstovin či lasagní (za použití nástavce KPRA) použijte vláčnější těsto.

kpra kpra_tagliatelles

ka_cp_basics_rec2_pasta-dough_ok_168pc


TIP 2: Pro výrobu kolínek, vrtulek a jiných těstovin pomocí tvarovače těstovin KPEXTA použijte naopak zase o něco tužší těsto, jinak vám těstoviny nebudou držet tvar a budou se k sobě lepit!

Jakmile zpozorujete tento jev, přidejte do těsta více mouky.

5kpexta 5ksm150ps_er-pasta_shape_press1

_A3P7843_KitchenAmbi
TIP 3: Semolínovou mouku můžete také namíchat s klasickou moukou v poměru 1:1, fantazii se meze nekladou, receptů existuje celá řada.

TIP 4: Těstoviny si také můžete podle potřeby ochutit např. bylinkami nebo drceným pepřem (budou tečkované), rajčatovým protlakem, špenátem nebo kurkumou (červené, zelené nebo žluté).

IB_S_BASIC_COPYRIGHT =

Sušené těstoviny uchovávejte ve skleněných dózách v temnu a suchu, přikryté čistým prodyšným plátnem, případně v papírovém sáčku (při následném vaření je samozřejmě nutné vařit je o něco déle než výše uvedené čerstvé těstoviny).

Sušené těstoviny pak můžete například vložit do dárkového sáčku, ovázat stuhou a věnovat přátelům pod stromeček 🙂

Nezapomeňte sáček špendlíkem na několika místech propíchnout, aby měly těstoviny přísun vzduchu 🙂


5ksm150-c-l-m

facebook: https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika

e-shop: www.kitchenaid.cz

PRODUKTY POUŽITÉ V ČLÁNKU:

Tvarovač na těstoviny KPEXTA

Vyrobit si můžete Bucatini – dlouhé, úzké, duté těstoviny, Fusilli – spirálovité těstoviny (vrtulky), Makaróny (velké i malé) – těstoviny trubicového tvaru s vroubky, Rigatoni – široké těstoviny trubicového tvaru s vroubky a špagety.

Válečky na těstoviny KPRA

S těmito nástavci můžete vytvořit až 140 mm široké plátky a sami si zvolit jejich tloušťku. Můžete si tak vyrobit jakýkoli druh těstovin – lasagne, široké tagliatelle i vlasové nudle


 

RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ TĚSTOVINY


Ingredience:

Semolinová mouka 

vejce

olivový olej

případně  bylinky, drcený pepř, rajčatový protlak, špenát či nebo kurkumu na vytvoření barevných variant


Pro přípravu těstovin používejte jednoduchý standardní postup: 1 vejce = 100 g mouky.       

Do nerezové mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci olivového oleje a pomocí plochého šlehače na rychlost 4 důkladně promíchejte obě ingredience. Pomocí nalévacího štítu pak postupně přisypávejte mouku v celkovém množství cca 300 g. Řiďte se však především vlastním odhadem a intuicí! Každé vejce je jinak velké, takže zkrátka přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít konzistenci plastické hmoty. Jakmile začne mít těsto tuhou konzistenci, zaměňte za hnětací hák, který Vám těsto krásně dohněte. Správně připravené těsto se nelepí na okraje mísy, a když do něj „píchnete“ prstem, těsto se Vám na něj nepřilepí. Těsto zabalte do fólie nechejte chvíli uležet v lednici. Do otvoru pro umístění přídavného příslušenství robotu nasaďte tvarovač těstovin KPEXTA, a při rychlosti 4 do něj postupně vkládejte kuličky těsta o velikosti vlašského ořechu. Další kuličku přidejte tehdy, až uvidíte „šnek“ nástavce. Jinak byste mohli tvarovač těstovin ucpat. Pro ještě vzhlednější těstoviny nezapomeňte každou kuličku před vložením do strojku obalit v mouce. Těsto se pak nebude lepit a na těstovinách budou krásně patrné vroubky.

Těstoviny můžete ihned uvařit, nebo nechat usušit na utěrce.

Do těsta na těstoviny NEPŘIDÁVEJTE SŮL, jinak Vám těstoviny při sušení zvlhnou!

Pro docílení zajímavějšího efektu můžete podle potřeby ochutit např. bylinkami nebo drceným pepřem (budou tečkované), rajčatovým protlakem, špenátem nebo kurkumou (červené, zelené nebo žluté).