DOMÁCÍ VÁNOČNÍ LIKÉR

Můj každoroční začátek vánočních příprav – ať už je to vaření, pečení, uklízení nebo samotné dekorování, je vždy spojený s vaječným likérem 🙂 Vyrobím si jej hned na začátku celého tohoto přípravného období, a pak když nemám náladu, venku je škaredě nebo se něco nezdaří, dám si kapku domácího likéru, a vše nejednou získá tu správnou sladkou a voňavou vánoční atmosféru, kterou na všech těch přípravách miluji nejvíce 🙂

Nemám samozřejmě na mysli vypít na posezení celou láhev 🙂 …a ne, dokonce ani půlku ne… 😀 Zkrátka jen trošičku…už jen ta vůně povzbudí a okamžitě zvedne náladu – je totiž silně návyková! 🙂

Poprvé jsem likér viděla připravovat mou kmotru Vierku – vidím to jako včera :)… dokonce jsme občas dostali i kapku ochutnat. Já si likér připravuji doma sama již roky a každý rok je malinko jiný – chuťově. Ale základ je vždy stejný. Co se týče alkoholu, v dnešní době dávejte dobrý pozor při výběru, a ve vlastním zájmu investujte raději do kvalitního alkoholu. Také použitá vejce by měla být co nejčerstvější – nikdo přece nestojí o žaludeční problémy během svátků 🙂

a liker na stole hot.


Ingredience:

4 žloutky

200g práškového cukru

1 salko (lze nahradit 3 dcl sladké 33% smetany)

1/2 l alkoholu (já používám 40% vodku )

2 lžičky vanilkového extraktu (nejraději mám z Marks & Spencer)


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, poté přilijte salko, a opět důkladně promíchejte.

a liker po odliatí

Za stálého míchání postupně přilévejte také alkohol. Já mixuji alespoň 15 min. na rychlostním stupni 2.

a liker mixer

Alkohol dávám spíše intuitivně… někdy dávám méně někdy více. Je možné použít i rum (např. v poměru 2 dcl vodky a 3 dcl rumu).

a liker flasa s mix.

Skladujte v lednici. Ideální je několik dní uleželý, ale my jej většinou konzumujeme ihned 🙂

a liker stamp det.

a liker stamp.

Dobrou chuť a krásné svátky! 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty-kuchynske-roboty


RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ VÁNOČNÍ LIKÉR



4 žloutky

200 g práškového cukru

1 salko (lze nahradit 3 dcl sladké 33% smetany)

1/2 l alkoholu (já používám 40% vodku )

2 lžičky vanilkového extraktu (např. z Marks & Spencer)



V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, poté přilijte salko, a opět důkladně promíchejte. Za stálého míchání pak postupně přilévejte také alkohol. Já mixuji alespoň 15 min. na rychlostním stupni 2. Je možné použít i rum (např. v poměru 2dcl vodky a 3 dcl rumu). Skladujte v lednici. Ideální je několik dní uleželý 🙂