VÁNOČKA PODLE BABIČKY

Vánočka…jestli je pro mě něco skutečně tradicí, tak právě ona.
Recept na papíře, zamaštěném, lety používaném…a nikdy ho nepřepíšu, protože je od babičky! 🙂
Je úplně jiná, než kupovaná v pekárně, více hutná, máslová, plná rozinek a mandlí…
Třeba někomu z vás recept na ni přijde vhod.

SONY DSC


Ingredience:

450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek +1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
¼ másla 
rozinky (můžou se namočit v rumu)


Nejdříve ze všeho si vytvořte kvásek (kvasnice + trochu vlažného mléka a lehce zasypat cukrem)

SONY DSC
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vajíčka, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukru, anýz, rozinky, kvásek a pomocí hnětacího háku zadělejte na těsto. Mělo vypadat jako klasické kynuté těsto.

SONY DSC

SONY DSC

Někdy saje mouka méně a v tom případě přidejte trochu mléka. Pokud máte opačný problém – že je těsto moc řídké, přidejte zase trochu mouky.

SONY DSC

V míse nechejte vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

SONY DSC
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na osm stejných dílů. Čtyři si ještě na chvíli schovejte pod potravinářskou folii, aby vám neosychalo.

SONY DSC
Z dalších čtyř kusů těsta si vyválejte válečky. Kdo nechce plést ze čtyř, jeden kus rozdělí a těsto přidá ke zbylým třem kusům a uplete klasický cop ze tří. 

SONY DSC
Připravte si plech s pečícím papírem a první patro vánočky na něj opatrně přeneste.

Hranou dlaně uprostřed malinko zploštěte, ať vám lépe drží další patra.
Ze tří dalších kusů těsta udělejte copánek, na konci zamáčkneme dospodu a opatrně položte na první cop.

SONY DSC

Poslední kousek rozdělte na dvě části a jen stočte. Konce nechejte volně, přidejte na spletené části a konce založte přes všechny patra.

SONY DSC

SONY DSC
Nechejte ještě hodinu kynout na plechu.
Připravte si žloutek a oloupané mandle.

SONY DSC
Dvacet minut předem si roztopte troubu na 200 stupňů.

SONY DSC
Vánočku potřete žloutkem a vtiskněte celé mandle po celé ploše.
Pečte 5 minut na 200 stupňů, potom teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.

SONY DSC
Zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže :-D) v igelitovém sáčku.

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“


RECEPT K TISKU

VÁNOČKA (podle babičky)



450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek +1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
¼ másla 
rozinky (mohou se namočit v rumu)


Nejdříve ze všeho si vytvořte kvásek (kvasnice + trochu vlažného mléka a lehce zasypat cukrem). Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vajíčka, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a pomocí hnětacího háku zadělejte na těsto. Mělo vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně a v tom případě přidejte trochu mléka. Pokud máte opačný problém – že je těsto moc řídké, přidejte zase trochu mouky. V míse nechejte vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na osm stejných dílů. Čtyři si ještě na chvíli schovejte pod potravinářskou folii, aby vám neosychalo. Z dalších čtyř kusů těsta si vyválejte válečky. Kdo nechce plést ze čtyř, jeden kus rozdělí a těsto přidá ke zbylým třem kusům a uplete klasický cop ze tří.  Připravte si plech s pečícím papírem a první patro vánočky na něj opatrně přeneste. Hranou dlaně uprostřed malinko zploštěte, ať vám lépe drží další patra. Ze tří dalších kusů těsta udělejte copánek, na konci zamáčkneme dospodu a opatrně položte na první cop. Poslední kousek rozdělte na dvě části a jen stočte. Konce nechejte volně, přidejte na spletené části a konce založte přes všechny patra. Nechejte ještě hodinu kynout na plechu. Připravte si žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si roztopte troubu na 200 stupňů. Vánočku potřete žloutkem a vtiskněte celé mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na 200 stupňů, potom teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže :-D) v igelitovém sáčku.

SONY DSC