ŠTĚDRÁK – SLOVENSKÝ NÁRODNÍ KOLÁČ

Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta – to je „Štědrák“, slovenský národní koláč, který byl ukázkou všeho, co lidé doma měli a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit. 🙂

Ořechy, mák, domácí povidla – to všechno byly poklady, které na vánoce přicházely na stůl v různých podobách. A Štědrák byl dokonalým spojením toho všeho v jednom lahodném celku 🙂 Tento koláč se peče i dnes, hlavně v okolí Trenčína a Hornej Nitry.

Více se tentokrát nebudu rozepisovat, protože recept je dlouhý sám o sobě. Rozhodně si však Štědrák upečte, i kdybyste na letošní vánoce nepekli nic jiného – nebudete litovat 🙂 Dávka je na jeden klasický plech. 

a stedrak odkroj. z predu det.

TĚSTO :

500 g hrubé mouky

3 dcl mléka

120 g másla

100 g cukru

1/2 kostky droždí

3 žloutky

vanilkový cukr

kůra z citrónu (nastrouhaná)

NÁPLNĚ:

Ořechová: 

180 g mletých orechů

2 dcl mléka

80 g strouhanky

80 g práškového cukru

vanilkový cukr

Maková:

200 g mletého máku

2 dcl mléka

120 g práškového cukru

10 g másla

1 lžička citrónové kůry

Tvarohová:

300 g tvarohu

80 g práškového cukru

80 g másla

2 žloutky

2 bílky


V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto. Doba kynutí je cca 1 hodina.

a stedrak mixer cestp

Mezitím si připravte náplně. Maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří). Do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Je potřebné směs neustále míchat. Stejným způsobem si připravíte také makovou náplň.

a stedrak orechy

Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem. Ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu. 

a stedrak rozdelené cestá

Po vykynutí si těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků. Prní bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal).

a stedrak orechy na plechu

a stedrak dva cesta orechy

Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát. Potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně.

a stesrak na plechu pred pečením

Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku.

Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.

a stedrak na stole na tan.

a stedrak na tanieriku

a stedrak z vrchu

Pěkné a tvořivé vánoční pečení přeji 🙂 

Tina


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l


RECEPT K TISKU

ŠTĚDRÁK – SLOVENSKÝ NÁRODNÍ KOLÁČ



Těsto :

500 g hrubé mouky

3 dcl mléka

120 g másla

100 g cukru

1/2 kostky droždí

3 žloutky

vanilkový cukr

kůra z citrónu (nastrouhaná)

Náplně:

Ořechová: 

180 g mletých ořechů

2 dcl mléka

80 g strouhanky

80 g práškového cukru

vanilkový cukr

Maková :

200 g mletého máku

2 dcl mléka

120 g práškového cukru

10 g másla

1 lžička citrónové kůry

Tvarohová :

300 g tvarohu

80 g práškového cukru

80 g másla

2 žloutky

2 bílky


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny ingredience pro přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto. Doba kynutí je cca 1 hodina. Mezitím si připravte náplně. Maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří). Do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Je potřebné směs neustále míchat. Stejným způsobem si připravíte také makovou náplň. Pro přípravu tvarohové náplně si nejdříve vyšlehejte bílky, a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem. Ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu. 

Po vykynutí si těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků. Prní bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát. Potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal). Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát. Potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně. Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku. Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.

a stedrak odkroj. z predu det.

  • Nika

    Dakujem za recept. Jednu malickost musim pripomienkovat a tou je pomer cesta a plnky – plnky bolo na vami udavane mnozsvto cesta privela a 5 bochnickov cesta bolo nutne vyvalkat uplne natenko, aby sa vobec zmestili na plech cca 25×25 cm. Neviem ako vam vyslo cesto na velky plech 🙂