VÁNOČKA

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít 🙂

    IMG_9663


Ingredience:

500 g hladké mouky

160 g čerstvého másla

2 vejce

100 g třtinového cukru

250 ml vlažného mléka

1/2 kostky droždí

špetka soli

hrst rozinek

plátky mandlí


Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo.
IMG_9594 
Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience vypracovat ve vláčné těsto.
IMG_9599
Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků).
 
Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. 🙂
Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy.
IMG_9634
Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut.
Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.
IMG_9663
IMG_9671
IMG_9673
 Dobrou chuť 🙂


 

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=4

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „Pistáciová“

e-shop: http://kitchenaid.cz


RECEPT K TISKU

VÁNOČKA



Ingredience:

500 g hladké mouky 

160 g čerstvého másla 

2 vejce

100 g třtinového cukru

250 ml vlažného mléka

1/2 kostky droždí

špetka soli

hrst rozinek

plátky mandlí 


Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience postupně vypracovat ve vláčné těsto. Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.
IMG_9663