JABLEČNÝ CRUMBLE S MANDLOVO-OVESNOU DROBENKOU

Crumble je u nás velmi oblíbený moučník a jelikož se letošní úroda jablíček skutečně povedla, je jasné, že padla volba na tuto vonící a vlažnou dobrůtku. 

„Crumble“ není typická buchta, protože nemá těstový základ. Je to ovoce zasypané drobenkou (vytvořenou dle svého). Je to tedy sladká, aromatická a přesto lehká dobrota 🙂

IMG_9413

 

Ingredience: 

300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky 

1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba) 

mletá skořice dle chuti – já dávám hodně 🙂

 

Na drobenku: 

150 g jemně mletých vloček 

100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy) 

50 g cukru (můžete přidat dle svého) 

150 g másla (pokojové teploty) 

 

Přístroje: 

robot, sekáček 


 

V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo.

IMG_9396

Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.

Drobenku nejraději připravuji právě v robotu – žádné žmoulání v ruce. Klidně si jí udělám i více a pak si jí dám do ledničky, či mrazáku. 🙂

IMG_9397

 Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou.

IMG_9398

IMG_9400

Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.).

IMG_9401

Pečlivě hlídejte! Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“  

IMG_9412

IMG_94131

Doporučuji konzumovat vlažný se lžící jogurtu (kysané smetany) 

Dobrou chuť 🙂



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeřík“

Kitchenaid sekáček P2 KFC3515


RECEPT K TISKU

JABLEČNÝ CRUMBLE S MANDLOVO-OVESNOU DROBENKOU 


Ingredience: 

300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky 

1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba) 

mletá skořice dle chuti 

Na drobenku: 

150 g jemně mletých vloček 

100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy) 

50 g cukru (můžete přidat dle svého) 

150 g másla (pokojové teploty) 


 

V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo. Poté je společně s ostatními přísadami pro výrobu drobenky vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku. Do zapékací mísy vložte omytá a na kostičky nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou. Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). Pečlivě hlídejte! Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“.  Nejlépe chutná vlažný se lžící jogurtu (kysané smetany).

IMG_94131