DOMÁCÍ VEKA A SILVESTROVSKÉ OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Vánoce a Silvestr jsou obdobím návštěv a oslav, a návštěvy jsou často o chlebíčkách a jednohubkách 🙂 Já chlebíčky miluji! Tedy konkrétně obložené DOMÁCÍ chlebíčky 🙂 …s nějakou pomazánkou nebo jen tak se salámem, šunkou, vajíčkem, kyselou okurkou apod. Nic tak nevystihuje návštěvy v našich končinách tak jako právě chlebíčky! 🙂

Já jsem si letos upekla vlastní domácí veku podle receptu z kuchařské knihy z roku 1947. Tehdy se zřejmě veka neprodávala jen tak všude. Ovšem chlebíčky se připravovaly již dávno předtím a tak si hospodyňky recept velmi oblíbily. Je to vlastně velice jednoduchá receptura, a věřím, že se Vám před Silvestrovskými oslavami bude jistě hodit. Na závěr mám pro vás v rukávu několik našich tipů čím chlebíčky ozdobit. Schválně píšu NAŠICH, protože chlebíčky byly vždy doménou mého manžela. Nikdo jiný neumí tak dokonale chlebíčky ozdobit jako právě on 🙂 A jeho pomazánky jsou doslova fantastické! 🙂

a-veka-stol

Recept na veku


Ingredience:

1/2 kg polohrubé mouky

1/2 kostky droždí

80 g másla

cca 1/4 l mléka

cca 2 lžičky soli


Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte polovinu množství mouky, do středu udělejte jamku a do ní rozdrobte droždí. Přidejte špetku cukru a část vlažného mléka. Nechejte vzejít kvásek. Poté postupně přidávejte ostatní ingredience a rozpuštěné vlažné máslo. Správně vypracované těsto je polotuhé. Mísu s těstem přikryjte a nechejte jej odpočívat hodinu na teplém místě.

a-veka-cesto-na-metle-664x1024

Těsto takto namotané na hnětacím háku robotu je v pořádku. 

a-veka-cesto-v-mise

Těsto v míse ještě trochu zpracujte ručně a nechejte kynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud veka nezezlátne (ke správnému odhadu délky pečení použijte trik se špejlí) 🙂

Hotovou veku nechejte na mřížce vychladnout, a poté nakrájejte a připravte k dalšímu kroku – natírání pomazánkou a zdobení 🙂

a-veka-na-stole-nakraj.


Pomazánka z krevet:



Původně to měla být krabí pomazánka podle receptu, který miloval Vlasta Burian, a na který chodíval k p. Paukertovi. My jsme v našem receptu použili krevety, které byly v pomazánce rovněž výborné 🙂

Ingredience:

150g krevety (uvařené a oloupané)

1/2 červené cibulky

mandarinka ( asi polovina, oloupaná a nakrájená na kousky)

1 lžíce majonézy

1 lžíce hustého smetanového jogurtu

sůl, pepř

Všechny ingredience smíchejte v míse. Dochuťte podle toho, co máte rádi. Chlebíček pak ozdobte kouskem mandarinky a na jemno nakrájenou červenou cibulkou. K rybím pomazánkám se vždy hodí citrusy 🙂

a-veka-chleb.-krevet.


Pomazánka z červené řepy:


Ingredience:

1 červená řepa (uvařená a nastrouhaná)

2 lžíce majonézy

2 lžíce vlašských ořechů (pomletých)

2 stroužky česneku

sůl, pepř

Do mísy vložte nastrouhanou červenou řepu, majonézu, ořechy a lisovaný česnek. Vše společně smíchejte a ochuťte podle sebe solí a pepřem. Ozdobte vajíčkem a ořechem.

a-veka-na-stole-len-tak

Poslední chlebík jsme dělali salámový. Namazali jsme máslem, dozdobili kyselou okurkou a paprikou.

a-veka-dozdo.-na-mise

Přeji pěkné přípravy a mnoho úspěchů v novém roce 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l



RECEPT K TISKU

DOMÁCÍ CHLEBÍČKY



Domácí veka:

Ingredience:

1/2 kg polohrubé mouky

1/2 kostky droždí

80 g másla

cca 1/4 l mléka

cca 2 lžičky soli

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte polovinu množství mouky, do středu udělejte jamku a do ní rozdrobte droždí. Přidejte špetku cukru a část vlažného mléka. Nechejte vzejít kvásek. Poté postupně přidávejte ostatní ingredience a roztopené vlažné máslo. Správně vypracoavné těsto je polotuhé. Mísu s těstem přikryjte a nechejte jej odpočívat hodinu na teplém místě. Těsto takto namotané na hnětacím háku robotu je v pořádku.  Těsto v míse ještě trochu zpracujte ručně a nechejte kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud veka nezezlátne (ke správnému odhadu délky pečení použijte trik se špejlí) 🙂

a-veka-na-stole-nakraj.


Pomazánka z krevet:

150 g krevety (uvařené a oloupané)

1/2 červené cibulky

mandarinka ( asi polovina, oloupaná a porcovaná na měsíčky)

1 lžíce majonézy

1 lžíce hustého smetanového jogurtu

sůl, pepř

Všechny ingredience smíchejte v míse. Ochuťte podle sebe podle toho, co máte rádi. Chlebíček pak ozdobte kouskem mandarinky a na jemno nakrájenou červenou cibulkou. K rybím pomazánkám se vždy hodí citrusy 🙂

a-veka-chleb.-krevet.


Pomazánka z červené řepy:

Ingredience:

1 červená řepa (uvařená a nastrouhaná)

2 lžíce majonézy

2 lžíce vlašských ořechů (pomletých)

2 stroužky česneku

sůl, pepř

Do mísy vložte nastrouhanou červenou řepu, majonézu, ořechy a lisovaný česnek. Vše společně smíchejte a ochuťte podle sebe solí a pepřem. Ozdobte vajíčkem a ořechem.

repa