SNÍDAŇOVÉ UZLÍČKY SE SEZAMEM A MÁKEM

Není nad čerstvé nedělní pečivo a protože mám s kupovaným pečivem čím dál horší zkušenosti, stalo se u nás nedělní pečení tradicí 🙂 Dnes se s vámi podělím o recept na uzlíkové houstičky, které vám prozáří nejen nedělní ráno ale také celý den 🙂

IMG_7841_1


Ingredience:

200 g špaldové mouky

125 g hladké mouky

175 g vlažného mléka

25 g oleje

20 g změklého másla

10 g droždí

1 lžička cukru krupice

1 lžičky soli

1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)

bílý sezam, mák na posypání



 

Nejdříve si připravte si kvásek –  smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku.

IMG_7944

Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky).

IMG_7946

Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů.

IMG_7819

IMG_7820

Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky – tvarujte dle své fantazie. 🙂 Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min.

Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby.

IMG_7828

IMG_7830

Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.

IMG_7843

12096448_10204172770079072_5147470143832813730_n

Dobrou chuť 🙂



 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,83 l v odstínu „šeříková“



RECEPT K TISKU

SNÍDAŇOVÉ UZLÍČKY SE SEZAMEM A MÁKEM



Ingredience:

200 g špaldové mouky

125 g hladké mouky

175 g vlažného mléka

25 g oleje

20 g změklého másla

10 g droždí

1 lžička cukru krupice

1 lžičky soli

1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)

sezamová semínka, mák na posypání


 

Nejdříve si připravte si kvásek –  smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku. Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky). Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů. Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky – tvarujte dle své fantazie. 🙂 Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min. Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby. Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.

IMG_7841_1