SEKANÁ ROLÁDA

Nedělní oběd je u nás skoro posvátný – ví to každý, kdo už u nás někdy nějaký ten nedělní oběd absolvoval 🙂 Podává se polévka (většinou vývar – hovězí nebo slepičí), nějaké to maso (pečené, vařené, grilované apod.) a na závěr něco sladkého. Nedělní obědy zkrátka milujeme! 🙂

Tentokrát jsem koupila pěkný kus krkovičky i s kostí, a tak bylo rozhodnuto, že se bude péct fašírka. Tu máme rádi na mnoho způsobů – na italský způsob s vařenou zeleninou, medovou glazurou, malé fašírky opečené na pánvi nebo jeden velký kus sekané. Tentokrát jsem však vymyslela novinku: sekanou obalovanou ve slanině. Do středu jsem dala syrovou zeleninu na způsob sushi. Nejspíše to není nic převratného, ale příprava mě velmi bavila a finální pokrm vypadal opravdu moc hezky. Určitě jsem nepřipravovala naposled a brzy zopakuji pro nějakou návštěvu nebo na výlet s sebou jako svačinku či na grilovačku.

Přípravu mletého masa jsem nikdy neměla ráda. Obsluha ručního mlýnku a jeho následné čistění mě od přípravy dosti odrazovaly. Jakmile jsem však dostala kuchyňský robot KitchenAid a k němu mlýnek na maso FGA, příprava sekané byla najednou hračka 🙂 Dokonce jsem mletí masa vzala na milost 😀

a blog tri maska


suroviny:
500 g masa – krkovička
30 g slaniny nakrájené na plátky
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
sůl, pepř, červená paprika
1 vajíčko
hrst strouhanky
1 mrkev a 2 cibulky nakrájené na proužky, kterými sekanou naplníte



Maso si před samotným mletím vykostěte a nakrájejte jej na větší kusy.

a blog maso a zemiaky

Na kuchyňský robot KitchenAid nasaďte nástavec: mlýnek na maso FGA. Otáčky na robotu nastavte na rychlost 4, a za použití jemného mlecího kotouče maso postupně namelte. Pro dosažení extra jemné konzistence namelte maso dvakrát.

a blog maso mlynček_1 a blog mletie

Pomleté maso si ochuťte, přidejte všechny ingredience (kromě slaniny) a dobře promíchejte.

a blog maso a vajíčko

a blog maso všetko v mise

Na balení „rolády“ si nachystejte podložku (já jsem použila podložku na balení sushi) a na ni postupně naskládejte plátky slaniny tak, aby se vždy kus překrývaly.

a blog slanina uklad.

Na slaninu rovnoměrně rozetřete masovou směs (kterou jste si předem rozdělili min. na tři díly), a ve středu rozetřené směsi vytvořte prohlubeň, do které rozložíte zeleninu.

a blog pred rolovaním masa

Pomocí podložky pak vše hezky srolujte do úhledného válečku.

a blog rolovanie

a blog zrolov.

a blog zrolov. celé

Pečte v troubě na 200°C cca 1 a půl hodiny.

a blog natreté na plechu

a blog natieranie masa

Během pečení potírejte omáčkou připravenou ze sójové nebo worcestrové omáčky, medu, oleje, soli a pepře (nebo dochuťte podle svých preferencí :-))

a blog nakrájane lopar

Jako přílohu jsem zvolila vařené brambory s petrželovou natí. Pak už stačí sekanou nakrájet a hodovat 🙂

a blog na taniery

Samozřejmě nemohlo chybět také něco kyselého – například domácí čalamáda 🙂

a-blog-calamada_2

Maso se peklo a peklo…. ale nepřipeklo 🙂 Pečící plech KitchenAid se čistil úplně bez problémů, lehce a rychle.

a blog plech

a blog tri maska

Příjemné vaření a pečení

Tina



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty a tipy autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid 5KSM150

Mlýnek na maso FGA

Zajímá vás recenze na masomlýnek KitchenAid? Naleznete zde


RECEPT K TISKU

SEKANÁ ROLÁDA


suroviny:
500g masa – krkovička
30g slaniny nakrájené na plátky
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
Sůl, pepř, červená paprika
1 vajíčko
Hrst strouhanky
a 1 mrkev a 2 cibulky nakrájené na proužky, kterými sekanou naplníte


Maso si před samotným mletím vykostěte a nakrájejte jej na větší kusy. Na robot KitchenAid nasaďte nástavec: mlýnek na maso FGA, otáčky na robotu nastavte na rychlost 4, a za použití jemného mlecího kotouče maso postupně namelte. Pro dosažení extra jemné konzistence namelte maso dvakrát. Pomleté maso si ochuťte, přidejte všechny ingredience (kromě slaniny) a dobře promíchejte.
Na balení „rolády“ si nachystejte podložku (já jsem použila podložku na balení sushi) a na ni postupně naskládejte plátky slaniny tak, aby se vždy kus překrývaly. Na slaninu rovnoměrně rozetřete masovou směs (kterou jste si předem rozdělili min. na tři díly), a ve středu rozetřené směsi vytvořte prohlubeň, do které rozložíte zeleninu. Pomocí podložky pak vše hezky srolujte do úhledného válečku. Pečte v troubě na 200°C cca 1 a půl hodiny. Během pečení potírejte omáčkou připravenou ze sójové nebo worcestrové omáčky, medu, oleje, soli a pepře (nebo dochuťte podle svých preferencí). Jako přílohu zkuste vařené brambory s petrželovou natí a podávejte s domácí čalamádou.

a blog na taniery