MASOPUSTNÍ KOLÁČKY

K období Masopustu neodmyslitelně patří koláčky či vdolečky s povidly a tvarohem…
Při jejich pečení si vždy vzpomenu na prababičku z jižní Moravy. Těsto na vdolečky zadělávala ve velké dřevěné nádobě a byly prostě nejlepší na světě – protože byly od ní! 🙂

SONY DSC


Ingredience:

500g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g oleje
150 ml mléka
2 žloutky
2 lžíce majonézy
kostka kvasnic

Na náplně a ozdobení budete potřebovat:
Drobenku, povidla, tvarohovou náplň, mléko a vajíčko na potření…viz níže:



* Drobenka: hrubá mouka, cukr moučka, máslo…zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky.

Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Je ale fakt, že když chci drobenku sušší, dávám trochu více mouky…

* Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trošku strouhané citronové  kůry

Pokud se chystáte stříkat sáčkem jako já, nedávejte rozinky, ty dávám nahoru na tvaroh zvlášť. Můžete  je namočit přes noc v rumu…

* Povidlová náplň: povidla smíchané s trochou cukru a rumu.



 

Kvasnice zasypejte lžící krupicového cukru, nalijte trochu vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidejte kvásek a postupně dolévejte mlékem. Pomocí hnětacího háku pak vypracujte těsto a nechejte kynout v míse zakryté igelitovým  sáčkem.

SONY DSC

SONY DSC
Po vykynutí těsto vyválejte na podložce. Díky mastné konzistenci těsta nemusíte při válení těsta tolik podsypávat, těsto by se nemělo lepit.

SONY DSC

Z vyváleného plátu těsta pak vykrajujte malá kolečka podle toho, jak velké chcete koláčky. Já jsem vykrajovala skleničkou o průměru  4,5 cm,  ale dělávám i menší  🙂

SONY DSC

Do cukrářských sáčků si přichystejte náplně, kterými budete koláčky plnit. Do středu každého kolečka nastříkejte trochu tvarohové náplně, položte rozinku namočenou rumu a zabalte do tvaru koláčku.

SONY DSC

Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence…

SONY DSC
Pokud děláte koláčky také s povidly, udělejte v takto připraveném koláčku ještě prstem důlek, zakápněte povidly a až poté obalte v drobence.

SONY DSC

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min.

SONY DSC

Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂



Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

MASOPUSTNÍ KOLÁČKY



Ingredience:

500g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g oleje
150 ml mléka
2 žloutky
2 lžíce majonézy
kostka kvasnic


Na náplně a ozdobení budete potřebovat:

 Drobenka: hrubá mouka, cukr moučka, máslo…zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky.

Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Pokud chcete drobenku sušší, přidejte trochu více mouky.

Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trochu strouhané citronové  kůry 

Povidlová náplň: povidla smíchané s trochou cukru a rumu.


Kvasnice zasypejte lžící krupicového cukru, nalijte trochu vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidejte kvásek a postupně dolévejte mlékem. Pomocí hnětacího háku pak vypracujte těsto a nechejte kynout v míse zakryté igelitovým  sáčkem. Po vykynutí těsto vyválejte na podložce. Díky mastné konzistenci těsta nemusíte při válení těsta tolik podsypávat, těsto by se nemělo lepit. Z vyváleného plátu těsta pak vykrajujte malá kolečka podle toho, jak velké chcete koláčky. Do cukrářských sáčků si přichystejte náplně, kterými budete koláčky plnit. Do středu každého kolečka nastříkejte trochu tvarohové náplně, položte rozinku namočenou rumu a zabalte do tvaru koláčku. Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence. Pokud děláte koláčky také s povidly, udělejte v takto připraveném a naplněném koláčku ještě prstem důlek, který zakápněte povidly a hotový koláček pak obalte v drobence. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min. Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.

SONY DSC