MAKRONKY

Makronky. Moje veliká láska ale také výzva.

Samotný recept je přitom velmi jednoduchý…ale je zároveň je to pořádná věda, kdo někdy makronky zkoušel upéct, ví o čem mluvím 🙂 Pokaždé, když se mi povedou, mám pocit, že jsem se to konečně naučila, ale jindy mě umí pro změnu zase pěkně „vytrestat“, a to většinou když to čekám nejméně 🙂

Zjistila jsem například, že nemůžu při pečení makronek vařit ani umývat nádobí, abych nezvyšovala v bytě vlhkost. Dělám je pořád stejně, někdy jsou krásné,  a jindy bohužel popraskané – prostě sázka do loterie 😀

Takže zkrátka pokaždé při pečení se zatajeným dechem sleduji, co se v troubě děje, a moc si přeji, aby se povedly! 🙂

SONY DSC


Ingredience:

2 bílky pokojové teploty (menší)

60g  krystalového cukru
100 g moučkového cukru
50 g mandlové moučky

25 g kakaa holandského typu


V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky do pěny, poté postupně a pomalu přidávejte krystalový cukr a dále šlehejte, dokud bílky nezačnou tvořit špičky. 

SONY DSC

Přidejte ostatní suroviny a „makronkujte“ tj. stěrkou postupně vše zapracovávejte do bílků a snažte se vytlačit vzduch. Stěrkou opisujte písmenko „J“ a zpracovávejte, dokud hmota nezačne připomínat stuhu – tj. pomalu stéká a nezůstává pevná, ale po chvilce zanikne ve hmotě. Hmotou naplňte cukrářský sáček s širokou hubičkou a kolmo stříkejte na plech kolečka o průměru cca 4 cm, (udělala jsem si  šablonu, kterou vložím pod pečící papír, ale někdy využiji přímo silikonovou podložku pro pečení makronek). Do plechu pak zespodu párkrát bouchněte dlaní, nebo klepněte o pracovní plochu, aby se odstranily případné bublinky a nechejte zaschnout do doby, než se makronky přestanou lepit, když na ně sáhnete prstem (cca 30 – 60 minut). 

SONY DSC

Poté pečte při 150-160 stupních asi 14 min. – podle typu trouby. A nyní přichází ten pravý adrenalin – čekat, zda se makronkám vytvoří „nožka“ 🙂 Po upečení makronky vyndejte z trouby a nechejte plech zcela vychladnout. Až pak sloupněte z pečícího papíru a můžete klidně rovnou plnit oblíbeným krémem – třeba čokoládovým ganache.

SONY DSC

SONY DSC

Můj oblíbený je také například „slaný karamel“, recept na jeho přípravu doporučuji tento:
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/03/makronky-s-kremem-ze-slaneho-karamelu.html

Obzvláště v kombinaci s béžovým zabarvením makronek vypadá doslova neodolatelně – a taky tak chutná! 🙂

SONY DSC SONY DSC

Všem vám přeji mnoho trpělivosti a úspěchů při tvorbě makronek, a rozhodně se nenechte odradit případným prvním nezdarem a zkoušejte dál – tyhle krásky za to stojí 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“