TEST – MÍSA S PŘESNÝM OHŘEVEM

Velmi často se ptáte na ohřevnou mísu KitchenAid, oficiálním názvem „Mísa s přesným ohřevem“ (orig. Precise Heat Mixing Bowl), proto jsem se rozhodla vytvořit pro vás malé povídání o této novince.

Kdo mě alespoň trochu zná, ten ví, že jsem nadšená kuchařka, pekařka a experimentátorka (jinak bych ani nemohla vykonávat svou profesi, že) 🙂 Vždy jsem nadšená, když dorazí na sklad nějaká novinka KitchenAid a já mám možnost být první, kdo ji otestuje. Ráda si vše sama osahám, vyzkouším a „pokřtím“ nějakou netradiční tvorbou, a ne jinak tomu bylo i v případě mísy s přesným ohřevem 🙂

P160708_13_KSM150PSCU_ContourSilver_PreciseHeatingBowl_Celsius


Než se o tomto šikovném příslušenství rozepíši více, dovolím si na úvod menší představení výrobku, abyste měli lepší přehled o tom, co je ta „ohřevná mísa“ vlastně zač.

Samostatně vypadá takto:

5KSM1CBL-T_3-4_40_Lid 5KSM1CBL-T_Display_40

Objem mísy je 4,66 l, součástí balení je: základna pro mísu s displayem a přívodní elektrickou šňůrou, vnitřní nerezová vložka (vnitřní mísa), skleněná poklice, hnětací hák, plochý šlehač a balónová metla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mísa může být díky vlastnímu elektrickému kabelu používána buď samostatně (tedy bez kuchyňského robotu), nebo v kombinaci s robotem, který bude během ohřevu suroviny míchat, šlehat či hnětat.

Mísa s označením 5KSM1CBT  je k použití s „malým“ robotem, tedy konkrétně typy: 5KSM90, 5KSM150PS a 5KSM156PS

Mísa s označením 5KSM1CBL je k použití s „velkým“ robotem, tedy konkrétně typy: Artisan 5KSM6521, 5KSM7580, Heavy Duty 5KSM7591, 5K45SS, Professional 5KSM7990.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Objem mísy se přitom nijak nemění (u obou typů je 4,66 l), na první pohled tedy vypadají obě ohřevné mísy stejně, liší se pouze způsobem uchycení.

Teplotu ohřevu si můžete nastavit v rozmezí 24°C – 105°C (70°F – 220°F).




ROZPOUŠTĚNÍ A TEMPEROVÁNÍ ČOKOLÁDY

Nejdříve ze všeho jsem se pustila do rozpouštění čokolády.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  KA_PHMB_chocolat2_25pcorr_VK

Řídila jsem se pokyny v návodu, kde byla doporučená teplota pro rozpouštění hořké čokolády 48 °C.

Po rozpuštění celého množství připravené čokolády jsem použila program na temperování čokolády a opět postupovala dle pokynů v návodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po použití programu na temperování čokolády a následném ochlazení čokolády na teplotu 31 °C, byla čokoláda připravena k použití. Pracovalo se s ní perfektně, mísa celou dobu udržovala čokoládu při teplotě pro okamžité použití, takže jsem pouze průběžně odebírala rozpuštěnou čokoládu a tvořila čokoládové bonbóny. Stejně skvěle se čokoládou polévalo cukroví či moučníky.

P140532_2z-ret



VAŘENÍ

Další na řadě byla zkouška varu. A protože testování probíhalo ve vánočním období, rozhodla jsem se pro výrobu rychlého domácího svařákového sirupu.

20151208_092415 20151208_092440

Všechny potřebné suroviny jsem umístila do mísy, pořádně ji naplnila až po rysku maximálního plnění, a rozhodla se dát míse pořádně zabrat 🙂

I v této disciplíně obstála, tekutinu ohřála až na maximální teplotu 105°C a nechala ji probublávat půl hodiny do doby, než byl sirup hotov.

20151209_105706

Výsledkem byl chuťově úžasný sirup, který zmizel do několika dnů, proto jsem na žádosti kolegů během vánočního období jeho výrobu několikrát zopakovala 🙂

Dodatek: Pokud chcete v míse vařit tekutinu, neobejde se to bez víka, což je asi jasné. Bez poklice vám voda v míse varu nedosáhne, anebo byste zbytečně dlouho čekali. (jako i u klasických hrnců)

Na běžné vaření – např. těstovin či rizota bych mísu s přesným ohřevem spíše nedoporučila (i přesto, že se na některých webech a promo videích uvádí opak), k tomuto účelu jsou určeny jiné přístroje. Například multifunkční hrnec nebo novinka „varný robot“ (orig. Cook Processor)



KYNUTÁ TĚSTA

Další disciplínou, kterou jsem velmi ocenila, je kynutí těsta.

V míse s přesným ohřevem nejdřívě zpracujete všechny suroviny v kompaktní těsto, poté sundáte hnětací hák, přiklopíte skleněnou poklicí a necháte při teplotě cca 35 °C kynout. Rychlost a míra kynutí pak bude opravdu závratná a těsto bude připomínat pohádku „Hrnečku vař“ 😀 Komu by taky nebylo dobře v takovém teplíčku, že 🙂

KA_PHMB_dough-preparing3_39pc_VK KA_PHMB_dough-preparing1_34pc_VK KA_PHMB_dough-rising_43pcorr_VK



DOMÁCÍ KOSMETIKA

Abych vám zde zbytečně nevypisovala to, co je uvedeno na veškerých e-shopech – tedy to, že můžete mísu použít také pro výrobu domácího jogurtu, či na celou řadu „cukrářských úkonů“ jako např. krémy na plnění dortů, šlehání bílků nad parou, přípravu likérů apod., přejdu rovnou k zajímavosti z testování 🙂

Jak jsem již uvedla, vždy zkouším něco navíc, a v případě ohřevné mísy mě napadlo: co takhle zkusit domácí kosmetiku? Rozsah nastavitelné teploty k tomu vyloženě vybízel, proto jsem dlouho neotálela, a pustila se do zkoušení 🙂

Omluvte prosím zhoršenou kvalitu fotek – testování probíhalo v malé testovací kuchyňce.

20151206_150321 20151206_151752

Vyráběla jsem tělový krém z bambuckého másla, kakaového másla, mandlového a arganového oleje – hotovou vitamínovou bombu pro pokožku 🙂

Bambucké máslo jsem rozpustila při teplotě 42°C, přidala kakaové máslo a za stálého míchání plochým šlehačem se stěrkou (součástí balení) jsem nechala obě suroviny rozpustit do zcela tekutého stavu.

20151206_151943 20151206_160101

V tomto stádiu jsem přidala mandlový a arganový olej a na závěr také esenciální olej. Vše jsem nechala ještě jednou pořádně promíchat, poté jsem vyměnila plochý šlehač za balónovou metlu a zahájila proces ochlazování a průběžně nechala robot směs míchat.

Jakmile ohřevná mísa dosáhla nejnižší možné teploty (tedy 24°C), umístila jsem vnitřní nerezovou mísu na chvíli do mrazáku (cca minutu). Po vyjmutí jsem směs nechala robot vyšlehat do krásně krémové a tuhé konzistence.

20151206_161410

Pak už stačilo jen naplnit do připravených kelímků a bylo hotovo 🙂

Pokud jste si ohřevnou mísu pořídili, rozhodně doporučuji vyzkoušet výrobu tohoto krému – je úžasný a silně návykový! 🙂 Dostal přezdívku „Krása v kelímku“, a stal se nejoblíbenějším vánočním dárkem 🙂


KA_PHMB_4.8L_2_07pc_VK

NA ZÁVĚR

Jak už bývá u mých „testovacích záznamů“ zvykem, zakončím povídání vlastním názorem a dojmem z testování.

VÝHODY:

– mísa je skvěle rozložitelná a omyvatelná

– manipulace je velmi snadná, ovládání je jednoduché a intuitivní

– díky průhlednému víku máte skvělý přehled o tom, co se děje uvnitř mísy

NEVÝHODY:

Nevím, zda bych to nazývala zrovna nevýhodou, nicméně ještě jednou uvádím, že mísa není určena pro ty, kdo chtějí v míse s přesným ohřevem vařit klasická hlavní jídla. Je určena zejména pro cukráře k rozpouštění čokolády, šlehání krémů nad parou, pro domácí výrobu jogurtů, rozpouštění sýru na fondue, či na mírný var vody pro pomalé vaření (např. vývary) nebo také pro vaření povidel, marmelád, džemů.

Pro vaření běžných pokrmů a hlavních jídel jsou určeny produkty: „Multifunkční hrnec“  či novinka „Varný robot„.



KitchenAid mísa s přesným ohřevem – výroba byla ukončena.

profil

Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

e-shop: www.kitchenaid.cz

facebook: https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika

všeobecné dotazy, objednávky a dostupnost zboží: info@kitchenaid.cz

5KSM150-d