JABLEČNÉ MÁSLO

Nenechejte se zmást názvem, nejde o máslo jako takové – není tam žádné mléko ani smetana, pouze jablka. Svou hustotou ovšem připomíná máslo, a skvěle se natírá na chléb – přesně jako máslo 🙂 Letošní úroda jablek se opravdu vydařila, a pokud máte ve sklepě zásoby, můžete vyzkoušet můj recept. Jablečné máslo je velmi populární v Anglii a Americe. Ideální je na dlouhá zimní období a skvěle vám zpestří snídaní nebo moučník.

K výrobě jsem použila KitchenAid mísu s přesným ohřevem. Je to skvělá věcička pro přípravu pokrmů, které si vyžadují pomalé vaření a rovněž stálou teplotu. Nemusíte se bát, že se vám něco připálí, že se obsah mísy přehřeje nebo dokonce přeteče. Já jsem vařila 16 dlouhých hodin a podstatnou část dokonce v noci a nic se nestalo 🙂 Samozřejmě jsem měla zprvu obavy, protože jsem mísu s přesným ohřevem používala poprvé, a kdo by riskoval, že mu vyhoří kuchyň, že? 🙂 Ovšem vše dopadlo skvěle a teď už vím, že není čeho se obávat. Hrnec do puntíku splní vše, co mu přikážete – můžete být klidní 🙂
a maslo poháre tri lep.

 

Ingredience :

6 středně velkých jablek

60 až 150 ml vody (použít však můžete také 100% jablečný džus)

300 g cukru

koření – hřebíček, skořice, nové koření nebo vanilka (záleží na vaší chuti a fantazii)


a maslo jablk. detail.

Jablka omyjte a nakrájejte (slupku ponechejte).

a maslo jablk. v mise + cukro

Vložte do mísy s přesným ohřevem KitchenAid a přidejte vodu (nebo džus).

a maslo misa a jablk.

Vařte cca 12 hodin při teplotě 80°C, ideálně přes noc. Ráno vás probudí překrásná vůně, kterou vám „nasákne“ celý byt 🙂

a maslo časomiera + tepl.

Do směsi pak přidejte cukr a zvolené koření. Nastavte vaření na 95°C a vařte další 4 hodiny.

a maslo dovarené

Pokud chcete mít hladkou konzistenci, před druhým vařením směs rozmixujte tyčovým mixérem.

a maslo mix. jablk.

Počítejte také s tím, že během vaření se hmota zredukuje asi na polovinu.

a maslo jedne p. hoto. + kava

Hotové máslo poznáte tak, že když jej naberete lžící a otočíte dnem vzhůru, bude držet na lžíci jako přibité 🙂
a maslo plnenie pohár
Jablečné máslo plňte do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete.
a maslo poháre tri lep.
V nezavařených sklenicích vydrží máslo při uskladnění v lednici asi tři týdny, zavařené při uskladnění ve spíži asi rok. 
a maslo jeden po. + text
Nejlépe samozřejmě chutná natřené na krajíci domácího chleba 🙂
a maslo chleba a poh.
a maslo misa bez vnutra

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l: https://www.kitchenaid.cz/kuchynske-roboty

KitchenAid Mísa s přesným ohřevem 5KSM1CBT

Zajímá vás recenze na produkt „Mísa s přesným ohřevem“? Naleznete ji zde:

 



RECEPT K TISKU

JABLEČNÉ MÁSLO


Ingredience:

6 středně velkých jablek

60 až 150 ml vody (použít však můžete také 100% jablečný džus)

300 g cukru

koření – hřebíček, skořice, nové koření nebo vanilka (záleží na vaší chuti a fantazii)


Jablka omyjte a nakrájejte (slupku ponechejte). Vložte do mísy s přesným ohřevem KitchenAid a přidejte vodu (nebo džus). Vařte cca 12 hodin při teplotě 80°C, ideálně přes noc. Ráno vás probudí překrásná vůně, kterou vám „nasákne“ celý byt 🙂 Do směsi pak přidejte cukr a zvolené koření. Nastavte vaření na 95°C a vařte další 4 hodiny. Pokud chcete mít hladkou konzistenci, před druhým vařením směs rozmixujte tyčovým mixérem. Počítejte také s tím, že během vaření se hmota zredukuje asi na polovinu. Hotové máslo poznáte tak, že když jej naberete lžící a otočíte dnem vzhůru, bude držet na lžíci jako přibité 🙂 Jablečné máslo plňte do sterilizovaných sklenic a důkladně uzavřete. V nezavařených sklenicích vydrží máslo při uskladnění v lednici asi tři týdny, zavařené při uskladnění ve spíži asi rok. 

a maslo jeden po. + text