MRKVOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Tento koláč peču už léta a i přesto, že je mrkvový, chutná celé rodině – dokonce i dětem. 🙂 Zůstane dlouho vláčný a obsahuje kvalitní suroviny, takže kousek ke kávě nebude zas tak velkým prohřeškem 🙂

A hlavně je to libůstka pro váš kuchyňský robot KitchenAid, protože jej při přípravě tohoto koláče využijete na 100% 🙂

SONY DSC 


Ingredience: 

(na formu o průměru cca 26 cm)

400 g mrkve

150 g jemně mletých mandlí

100 g špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)

100 g másla 

200 g třtinového cukru

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

1 kypřící prášek 

kůra a šťáva z jednoho pomeranče

mandlové lupínky na posypání



Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

SONY DSC

Máslo společně s cukrem vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a stromečkovou metlou nechejte míchat, dokud se nevytvoří kompaktní hmota.

SONY DSC

Přidejte žloutky a nechejte ještě chvilku zpracovávat.

Poté do hmoty nastrouhejte kůru z pomeranče.

SONY DSC

Mrkev nastrouhejte na jemno pomocí příslušenství ke kuchyňskému robotu MVSA (využila jsem nejjemnější krouhací buben z doplňkové sady MVSC). Do misky s mrkví pak vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče.

 SONY DSC

V druhé míse pomocí balónové metly vyšlehejte z bílků tuhý sníh.

SONY DSC

Do mísy s těstem postupně vmíchejte mrkev se šťávou, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlovou moučku.

SONY DSC

Na závěr stěrkou lehce vmíchejte také sníh z bílků.

SONY DSC

Hotové těsto vlijte do koláčové formy a stěrkou zarovnejte. Povrch posypejte mandlovými lupínky.

SONY DSC

Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 min při 180 stupních.

SONY DSC

SONY DSC

12633356_791968244283430_952261447_o

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

KitchenAid krouhač / kráječ MVSA

KitchenAid sada krouhacích nožů EMVSC


RECEPT K TISKU

MRKVOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI



Ingredience: 

(na formu o průměru cca 26 cm) 

400 g mrkve

150 g jemně mletých mandlí

100 g špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)

100 g másla 

200 g třtinového cukru

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

1 kypřící prášek 

kůra a šťáva z jednoho pomeranče

mandlové lupínky na posypání


 Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Máslo společně s cukrem vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a nechejte zpracovávat stromečkovou metlou, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Postupně přidejte žloutky a nastrouhanou pomerančovou kůru, a nechejte ještě chvíli zpracovávat. Mrkev nastrouhejte na jemno pomocí krouhačů MVSA – příslušenství ke kuchyňskému robotu. Do misky s mrkví pak vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče. V druhé míse pomocí balónové metly vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Do mísy s těstem postupně vmíchejte mrkev se šťávou, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlovou moučku. Na závěr stěrkou lehce vmíchejte také sníh z bílků. Hotové těsto vlijte do koláčové formy a stěrkou zarovnejte. Povrch posypejte mandlovými lupínky. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 min při 180 stupních.

SONY DSC