VÝROBA DOMÁCÍHO OŘÍŠKOVÉHO MÁSLA

Oříšková másla a jejich výroba již zde na blogu byla vzpomenuta několikrát, přesto je to stále neuzavřené téma, proto jsem se rozhodla věnovat mu samostatný a důkladně rozepsaný příspěvek 🙂

blog

Přístroje, které můžete použít pro výrobu domácího oříškového másla jsou tyto:

(v závorce počet hvězdiček podle kvality výsledného oříškového másla)

_______________

Tyčový mixér KitchenAid (sekací nádobka) (***)

tycmen

__________

Sekáček KitchenAid  (***)

chopper_____________

Food processor KitchenAid (****)

food2 food

_____________

Power Plus stolní mixér (s pěchovadlem)  (*****)

5KSB8270-l-m

_____________

V klasickém stolním mixéru (tzv. blenderu) Artisan byste oříškové máslo sice také zvládli, ale ne v tak dobré kvalitě a ne tak jednoduše. Proto pro výrobu oříškového másla NEDOPORUČUJI.

Proces by si vyžadoval váš zásah ve formě pěchování surovin, protože tvar a velikost nádoby je navržen spíše pro tekuté a polotekuté ingredience. Oříšky v něm nasekáte, ale příprava oříškového másla je přeci jen o něčem jiném než o pouhém sekání 🙂

blender


Teď už však k jednotlivým (nejčastěji připravovaným) oříškovým máslům…


Chpt_ButtersDipps_ps



ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

1782560_1572725152941245_4247582957188452017_o

Do výroby „burákového másla“ jsem zapřáhla tyčový mixér KitchenAid Artisan KHB3581 (bezdrátová verze). Stejných výsledků dosáhnete také s použitím sekáčku P2 KFC3515, a úplně nejlepších samozřejmě při použití food processoru nebo mixéru Power Plus.

Postup je u všech použitých přístrojů stejný.

Jak na to:
Zakoupila jsem si neloupané pražené arašídy, které jsem pečlivě vyloupala a zbavila také hnědé slupky. Pokud nemáte pražené arašídy, opražte je na suché pánvi (na mírném plameni, dokud nebudou ze všech stran zlatavé). Důležité je sekat arašídy až úplně vychladnou! Pak teprve se mohou arašídy nasypat do nádobky a mixovat.
Nejdříve arašídy rozmixujte na jemno (obr. 1-3), až se postupně začnou lepit k sobě a držet při sobě v hrudkách… (obr. 4) Pokračujte v sekání tak dlouho, dokud směs nebude hladká. (obr. 5) Poté přidejte med a sůl, a ještě chviličku mixujte, aby se vše spojilo.

Pokud mixujete v sekáčku nebo s pomocí tyčového mixéru, je vhodné přidat do směsi zmíněnou lžičku medu nebo rýžového sirupu, případně lžičku oleje (např. lněný chutná v kombinaci s arašídy úžasně), aby vám vznikla krémovější konzistence.  Pokud ovšem použijete food processor nebo dokonce „krále oříškových másel“ mixér Power Plus, nic kromě arašídů a špetky soli (či hořké čokolády pro sladkou verzi na způsob nutelly) nepotřebujete a výsledkem bude dokonale hladká textura. Čas přípravy arašídového másla pomocí mixéru Power Plus (obr. níže) je navíc pouhá jedna minuta! 🙂

16265570_1841039176109840_844605951887226161_n



KEŠU MÁSLO

11836756_1650632625150497_2430469090235457832_n

Do výroby kešu másla jsem zapřáhla jak tyčový mixér KitchenAid Artisan KHB3581, tak sekáček P2 KFC3515 a v obou případech bylo výsledkem hladké domácí kešu máslo na jedničku 🙂 Tyčový mixér vytvořil jen o něco  hladší konzistenci.
Perfektních výsledků dosáhnete také s použitím food processoru a nejhladší konzistence s použitím mixéru Power Plus..

Postup:
Kešu oříšky (1 menší hrnek) jsem namočila na dvě hodiny do vody, zcedila a následně rozmixovala podle postupu uvedeného u arašídového másla 🙂 Vznikne Vám hladká hmota, která se dá dobře roztírat. Pokud chcete řidší konzistenci, můžete přidat trochu oleje (např. lněného, nebo oleje z hroznových semínek) či naopak sirup, v zákoutích webu jsem již zahlédla mnoho variant včetně přidávání teplé vody, tedy shrnu klasickou větou: „fantazii a chutím se meze nekladou“ 🙂 Mě např. chutná jemně osolené mořskou solí 🙂



LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÁSLO / NUTELLA

Samostatná kapitola je výroba lískooříškového másla.

Zde již doporučuji použít pouze FOOD PROCESSOR nebo mixér Power Plus. S tyčovým mixérem či sekáčkem byste jej sice zvládli také, ale dle níže přiložených fotografií je zřejmé, že výsledná textura není nic moc, nemluvě o trápení přístroje, který bude při výrobě na pokraji sil, proto k výrobě lískooříškového másla sekáček KitchenAid ani tyčový mixér KitchenAid NEDOPORUČUJI. Lískové oříšky jsou zkrátka příliš tvrdé a těžce zpracovatelné pro malé přístroje. Alespoň oproti kešu oříškům a arašídům rozhodně. Tyčový mixér mi to také dal náležitě znát, a určitě už do toho znovu nepůjdu. Ani výsledná konzistence nebyla tak krásně hladká jako u food processoru, který ji měl dokonale hladkou, a to nemluvím o mixéru Power Plus, který vytvořil nadýchaný hladký lískooříškový krém za dvě a půl minuty!

Postup přípravy lískooříškové nutelly:

Neloupané lískové oříšky (asi 1 hrnek) jsem opražila  v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca na deset minut, dokud jim nezačaly praskat slupky. Ještě horké oříšky jsem pak zabalila do čisté utěrky a rukama pořádně promačkala pod různými úhly – slupky se tak samy oddělily od oříšků. Pokud nějaká slupka zůstane, vůbec to nevadí. Naopak, výsledná chuť bude o to zajímavější.

tyčový mixér: Oříšky jsem pak vsypala do sekací nádobky tyčového mixéru KitchenAid a opět postupovala podle bodů uvedených u arašídového másla. Zkrátka sekejte a sekejte, dokud nebude hmota jemná. Poté jsem přidala lžíci kokosového oleje, 1/2 lžičky mleté vanilky a rýžový sirup (můžete použít i klasický cukr) a znovu mixovala, dokud se složky nespojily. Pro výrobu nutelly pak do másla přidejte lžíci kvalitního kakaa a kdo chce, může přidat také čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni (nebo v míse s přesným ohřevem). Nutella se pak bude lépe roztírat. Někdo také nahrazuje kondenzovaným mlékem (tuto variantu jsem vyzkoušela u food processoru  viz. níže).

ORISKOVA-MASLA_TYCAK

Výroba lískooříškového másla pomocí tyčového mixéru KitchenAid.


food processor: S food processorem byla výroba lískooříškového másla doslova hračkou. Na rozdíl od tyčového mixéru se ani trochu nezapotil, spokojeně si vrněl a samotná výroba zabrala třetinu času. Postup byl opět stejný, jen jsem tentokrát místo kokosového oleje a rýžového sirupu použila plechovku kondenzovaného slazeného mléka. Tato varianta pochopitelně sklidila větší úspěch než zdravá verze, kterou jsem připravila s pomocí tyčového mixéru 🙂

ORISKOVE_MASLO_FP


Power Plus Mixér: Co se týče přípravy lískooříškové nutelly s použitím mixéru Power Plus, tak zde uvedu jen jediné: pohádka 🙂

Ořechy opražíte, oloupete slupky, nasypete do nádoby, spustíte program drcení ledu, párkrát použijete pěchovadlo a za minutu a půl máte hotovou lískooříškovou hmotu (obr.1). Přidáte dvě lžíce kokosové pasty, nebo oleje, lžíci BIO kakaa a trochu kokosového cukru či lucumy a znovu spustíte program na drcení ledu ale již po minutě vypnete (obr. 2). HOTOVO 🙂

20170818_141051

Tužší lískooříšková pasta před přidáním ostatních ingrediencí

20170818_142016

Hotová lískooříšková nutella (po přidání kokosové pasty, kakaa a kokosového cukru)

ChocolateHazelnut_butter_hero


Ať už se rozhodnete pro přípravu oříškových másel použít kterýkoli z uvedených přístrojů KitchenAid, mohu vás s klidným svědomím ujistit, že získáte spolehlivého parťáka do kuchyně 🙂

Nejlepších výsledků dosáhnete při použití food processoru KitchenAid nebo mixéru Power Plus.

Pokud však nedisponujete prostornou kuchyňskou linkou a potřebujete spíše menší přístroj, sáhněte po tyčovém mixéru nebo sekáčku KitchenAid. S přípravou lískooříškového másla vám sice moc nepomohou, ovšem kešu máslo a arašídové máslo zvládnou na jedničku 🙂 Kromě toho vám připraví také datlovou pastu, raw dezerty, pomazánky apod.


NutButter

Pokud vás zajímá srovnání jednotlivých přístrojů, naleznete jej zde: http://blog.kitchenaid.cz/?p=1059

* Food processory KitchenAid (3 typy) zakoupíte zde

* Tyčové mixéry KitchenAid s příslušenstvím zakoupíte zde a v bezdrátové verzi zde

* sekáček KitchenAid zakoupíte zde

* mixér Power Plus zakoupíte zde


profil

Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka

Více článků autorky naleznete ZDE

e-shop: www.kitchenaid.cz

facebook: https://www.facebook.com/KitchenAidCeskaRepublika

všeobecné dotazy: info@kitchenaid.cz

dotazy ke článku: bajerova@magnumelektro.cz

objednávky a dostupnost zboží: crhonkova@magnumelektro.cz

***

Chybí vám zde informace, kterou jste hledali?

Pokud vás zajímají další podrobnosti z průběhu testování, kontaktujte mě: 739 606 008, bajerova@magnumelektro.cz

Pro všeobecné informace o dostupnosti zboží, servisu a v případě dalších technických dotazů využijte kontaktů zde:

Tel: 602 751 818, 724 767 114, 517 346 256
Email: info@kitchenaid.cz

  • Eva Francová

    Dobrý den, mám foodprocessor Artisan 5KFP1644 EAC a když jej zapnu na rychlejší chod (stupeň 2), začne kvílet a nůž se točí naprázdno. Při pomalejším stupni to nedělá. Přístroj byl v servisu, kde mi řekli, že mu nic není a já si nevím rady, co s tím. Oříškové máslo na pomalejší stupeň prostě neudělám. Koupila jsem si tento přístroj převážně kvůli oříškovým máslům a podobným surovinám. Děkuji za odpověď, Eva Francová
    https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

    • Bloggerka Terka

      Dobrý den, nejspíše bude problém s hnací hřídelí. Doporučuji kontaktovat kolegu ze servisu na telefonu 724 767 114. Také se zeptám, z jakých oříšků máslo připravujete? I když já v podstatě zatím neměla žádný problém, dokonce ani s praženými lískovými oříšky…nejlépe jdou oříšková másla vyrábět z buráků či kešu oříšků, lískové oříšky jsou trochu obtížněji zpracovatelné, nicméně i s nimi by si měl přístroj hravě poradit, a pokud tomu tak není, servis je rozhodně na místě…

    • Bloggerka Terka

      Dobrý den, nejspíše bude problém s hnací hřídelí. Doporučuji kontaktovat kolegu ze servisu na telefonu 724 767 114. Také se zeptám, z jakých oříšků máslo připravujete? I když já v podstatě zatím neměla žádný problém, dokonce ani s praženými lískovými oříšky…nejlépe jdou oříšková másla vyrábět z buráků či kešu oříšků, lískové oříšky jsou trochu obtížněji zpracovatelné, nicméně i s nimi by si měl přístroj hravě poradit, a pokud tomu tak není, servis je rozhodně na místě…

      • Eva Francová

        Dobrý den, telefon si ukládám, děkuji. Máslo připravuji nejčastěji z mandlí, kešu a také tahini ze sezamu, Nic z toho Artisan nezvládne. Děkuji a hezký den.

  • Pingback: TEST – OŘÍŠKOVÁ VÝZVA()

  • Pingback: JEDNODUCHÁ ARAŠÍDOVÁ POMAZÁNKA()

  • Lucie Blahová

    všechny 3 typy food processoru zvládnou výrobu ořechových másel?? Poradí si i s rostlinnými mléky?

  • Zuzana Ter

    ahoj, mam food processor kitchenaid 0925 a pokusala som sa na nom robiť kokosove maslo. Pridala som lyžicu kokosoveho oleja ku 400g kokosovým plátkom. Ani po 40 minutach na rýchlosti 2, nevzniklo maslo ako take. Ked som do zmesy ponorila lyžicu a nabrala, objavili sa kusky ktoré zmes tvorili prevažne z vacsiny, nejednalo sa o jednoliatu kremovu konzistenciu. Ked som ho jedla, cítila som skriabanie v hrdle. Neviem či by to malo byť takejto konzistencie, no nasledne mi aj stroj prestal isť, nakolko sa pravdepodobne prehrial. Vies mi poradiť? Nemalo to konzistenciu ako napr orechove masla ktoré su naozaj kremove a bezkuskove. Tu boli pritomne stale kusky ktore skriabali v hrdle.

    • Bloggerka Terka

      Já osobně kokosové máslo nevyrábím, protože mi kokos nedělá dobře, ale co vím, tak při použití Food Processoru KitchenAid jej vyrábí Míša z blogu „Cooking with Šůša“, tak doporučím zkusit se zeptat jí, jaký postup přesně používá 🙂 jeden z jejích příspěvku např. zde: http://blog.kitchenaid.cz/archiv/5956 Podle mě hodně záleží, jaký typ kokosu je pro výrobu másla použit…pokud běžný z hypermarketu, který je v podstatě zbaven oleje, pak se máslo vyrobit bohužel nepodaří..

    • Bloggerka Terka

      Já osobně kokosové máslo nevyrábím, protože mi kokos nedělá dobře, ale co vím, tak spoužitím Food Processoru KitchenAid jej vyrábí Míša z blogu „Cooking with Šůša“, tedy doporučím zkusit se zeptat přímo jí, jaký postup přesně používá 🙂 jeden z jejích příspěvku např. zde: http://blog.kitchenaid.cz/archiv/5956
      Podle mě hodně záleží, jaký typ kokosu je pro výrobu másla použit…pokud běžný z hypermarketu, který je v podstatě zbaven oleje, pak se máslo vyrobit bohužel nepodaří..

  • Pingback: OŘÍŠKOVÁ MÁSLA vol. 2()