Dnes jsem si pro vás připravila zdravější verzi makovníku ze špaldové mouky, i když v podstatě každý moučník z máku je zdravý, protože mák je surovina výjimečná především svým vysokým obsahem vápníku. Obsahuje dokonce 12 x více vápníku než mléko! 🙂 Navíc patří mezi zásadotvorné potraviny, takže celkově působí velmi pozitivně na naše tělo. A co si budeme povídat – také skvěle chutná 🙂
Ingredience:
dortová forma průměr 26 cm:
200 g mletého máku
220 g špaldové mouky
50 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
3 celá vejce
70 g rozpuštěného másla
90 g zlatého sirupu
400 g vlažného mléka
na potření:
džem/marmeláda (použila jsem pikantní s jamajským rumem)
na dozdobení:
100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)
1 lžíce kysané smetany
kandované třešně
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte pomocí balónové metly máslo s vejci a sirupem do hladké hmoty.
Ve druhé míse smíchejte všechny sypké přísady – mouky, mletý mák, kakao, prášek do pečiva. Tuto směs pak postupně zašlehejte do tekuté směsi a přilijte také mléko.
Hotové těsto musí být hladké, bez hrudek.
Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 50-60 min.
Po upečení nechejte „makovec“ vychladnout. Po vychladnutí jej rozkrojte podélně na dvě části a potřete pikantní marmeládou.
Na závěr si rozpusťte čokoládu a vyšlehejte s kysanou smetanou. Touto hmotou rovnoměrně potřete povrch makovníku a ozdobte kandovanými třešněmi.
Dobrou chuť 🙂
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“