MAKOVNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY

Dnes jsem si pro vás připravila zdravější verzi makovníku ze špaldové mouky, i když v podstatě každý moučník z máku je zdravý, protože mák je surovina výjimečná především svým vysokým obsahem vápníku. Obsahuje dokonce 12 x více vápníku než mléko! 🙂 Navíc patří mezi zásadotvorné potraviny, takže celkově působí velmi pozitivně na naše tělo. A co si budeme povídat – také skvěle chutná 🙂

 IMG_8262


Ingredience:

dortová forma průměr 26 cm:

200 g mletého máku

220 g špaldové mouky

50 g hladké mouky

1 lžíce kakaa

1 kypřící prášek do pečiva

3 celá vejce

70 g rozpuštěného másla

90 g zlatého sirupu

400 g vlažného mléka

na potření:

džem/marmeláda (použila jsem pikantní s jamajským rumem)

na dozdobení:

100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)

1 lžíce kysané smetany

kandované třešně


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte pomocí balónové metly máslo s vejci a sirupem do hladké hmoty.

IMG_8239

Ve druhé míse smíchejte všechny sypké přísady – mouky, mletý mák, kakao, prášek do pečiva. Tuto směs pak postupně zašlehejte do tekuté směsi a přilijte také mléko.

IMG_8240

Hotové těsto musí být hladké, bez hrudek.

Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 50-60 min.

IMG_8242

Po upečení nechejte „makovec“ vychladnout. Po vychladnutí jej rozkrojte podélně na dvě části a potřete pikantní marmeládou.

Na závěr si rozpusťte čokoládu a vyšlehejte s kysanou smetanou. Touto hmotou rovnoměrně potřete povrch makovníku a ozdobte kandovanými třešněmi.

IMG_8247

IMG_8261

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „šeříková“



RECEPT K TISKU

MAKOVNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY


Ingredience:

dortová forma průměr 26 cm:

200 g mletého máku

220 g špaldové mouky

50 g hladké mouky

1 lžíce kakaa

1 kypřící prášek do pečiva

3 celá vejce

70 g rozpuštěného másla

90 g zlatého sirupu

400 g vlažného mléka

na potření:

džem/marmeláda

poleva a zdobení:

100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)

1 lžíce kysané smetany

kandované třešně


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte pomocí balónové metly máslo s vejci a sirupem do hladké hmoty. Ve druhé míse smíchejte všechny sypké přísady – mouky, mletý mák, kakao, prášek do pečiva. Tuto směs pak postupně zašlehejte do tekuté směsi a přilijte také mléko. Hotové těsto musí být hladké, bez hrudek. Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 50-60 min. Po upečení nechejte „makovec“ vychladnout. Po vychladnutí jej rozkrojte podélně na dvě části a potřete pikantní marmeládou. Na závěr si rozpusťte čokoládu a vyšlehejte s kysanou smetanou. Touto hmotou rovnoměrně potřete povrch makovníku a ozdobte kandovanými třešněmi.

IMG_8261