KŘUPAVÉ PŠENIČNO – ŽITNÉ PLACKY S ČESNEKEM

Čerstvé domácí pečivo je u nás základ spokojené domácnosti 🙂 Kdo by také nemiloval tu vůni, která se line z trouby po celé kuchyni a ten úžasný pocit, když se zakousnete do čerstvého pečiva s křupavou kůrkou 🙂 Ráda zkouším nové kombinace, tvary, do těsta přidávám také různá semínka či bylinky a dnes mám pro vás recept na křupavé pšenično – žitné placky s konopným semínkem ovoněné česnekem:-)

IMG_8293

Ingredience (10 ks): 

na kvásek:

10 g vlažné vody

15 g čerstvého droždí

1 lžíce hladké mouky

na těsto:

200 g žitné mouky

300 g hladké mouky

200 g vlažné vody

50 g kysané smetany

60 g rozpuštěného sádla

2 stroužky česneku prolisovaný/utřený

2 lžíce konopného semínka (můžete přidat i jiná semínka dle svých preferencí)

2 lžičky soli


 


Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vše smíchejte pomocí balónové metly a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě.

IMG_8281

V druhé míse si mezitím připravte všechny suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Vše nechejte robot asi 10 min. zpracovávat pomocí hnětacího háku.

IMG_8282

Zpracované těsto pak nechejte hodinku kynout. Po vykynutí rozdělte na 10 stejných částí.

IMG_8283

Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte zářezy.

IMG_8284

Takto připravené placky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 min. dokynout. 

IMG_8285

Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 min.

IMG_8294

IMG_8295

Nejlépe chutnají jako příloha ke krémové polévce 🙂


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“

Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.
Programy celkové proměny
Semináře, workshopy vaření/tvoření

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM150 v odstínu „šeříková“



 

RECEPT K TISKU

KŘUPAVÉ PŠENIČNO – ŽITNÉ PLACKY S ČESNEKEM


Ingredience (10 ks): 

na kvásek:

10 g vlažné vody

15 g čerstvého droždí

1 lžíce hladké mouky

na těsto:

200 g žitné mouky

300 g hladké mouky

200 g vlažné vody

50 g kysané smetany

60 g rozpuštěného sádla

2 stroužky česneku prolisovaný/utřený

2 lžíce konopného semínka (můžete přidat i jiná semínka dle svých preferencí)

2 lžičky soli


Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vše smíchejte pomocí balónové metly a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě. V druhé míse si mezitím připravte všechny suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Vše pak nechejte robot asi 10 min. zpracovávat pomocí hnětacího háku. Zpracované těsto nechejte na teplém místě hodinu kynout. Po vykynutí rozdělte těsto na 10 stejných částí. Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte zářezy. Takto připravené placky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 min. dokynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 min.

IMG_8293