HONZOVY BUCHTY

Znáte ten pocit, když si uloupnete z pekáčku voňavou a nadýchanou buchtu, zakousnete se do ní a vrátíte se zpátky do dětství, k babičce do kuchyně?… 🙂 Pokud jste je ještě nezkoušeli, třeba vám pomůže tento recept. Neobsahuje vejce a buchty jsou nadýchané a voňavé – přesně jako z pohádky „O Honzovi“! 😀

Zvykla jsem si dělat poloviční dávku v nádobě s víkem, protože je menší a je to tak akorát pro tříčlennou rodinu, prostě pro každého pár kousků, ale funguje to i v jakékoliv nádobě či pekáčku, který přikryjete alobalem a přidáte pár minut při pečení. 🙂

SONY DSC


Ingredience:

Na cca 30 buchet budete potřebovat:

650 g hladké mouky
350 ml teplého mléka
100 ml oleje
4 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
kostička droždí
citronová kůra nastrouhaná


Do malé mističky rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru, zalijte trochou teplého mléka a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny, přidejte kvásek a pomocí hnětacího háku vypracujte těsto.

SONY DSC

Nechejte kynout přikryté igelitem.

SONY DSC

SONY DSC

V pekáčku nechejte rozpustit dvě lžíce másla.

Těsto položte na moukou posypanou pracovní plochu, a vyválejte plát o tloušťce asi 0,75 cm.

SONY DSC

Vykrajujte kolečka (třeba pomocí hrníčku), a na každé kolečko přidejte povidlovou náplň
(domácí povidla, trošku rumu a lžičku cukru).

SONY DSC

Kolečko pak zabalte do úhledné „buchtičky“, omočte v másle a skládejte do pekáčku „švem“ dolů a blízko k sobě. 🙂

SONY DSC

Samozřejmě můžete dát náplň podle chuti, dobrá je i kostička čokolády…
Troubu rozehřejte na teplotu 220 stupňů.
Pekáček přikryjte víkem nebo zakryjte alobalem a pečte 15 minut. Poté odkryjte víko (případně sundejte alobal) a dopékejte dalších 5 min při teplotě 200 stupňů. Poté troubu vypněte a nechejte ještě dalších 5 minut dojít v zavřené troubě.

SONY DSC
Upečené buchty potřete mašlovačkou horkým mlékem s kapkou rumu.
Vychladlé buchty pocukrujte a můžete rovnou podávat 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chuť 🙂



Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“



RECEPT K TISKU

HONZOVY BUCHTY



Ingredience:

Na cca 30 buchet budete potřebovat:

650 g hladké mouky
350 ml teplého mléka
100 ml oleje
4 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
kostička droždí
citronová kůra nastrouhaná


Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru, zalijte trochou teplého mléka a nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny, přidejte kvásek a pomocí hnětacího háku vypracujte těsto. Nechejte kynout přikryté igelitem. V pekáčku nechejte rozpustit dvě lžíce másla. Těsto položte na moukou posypanou pracovní plochu, a vyválejte plát o tloušťce asi 0,75 cm. Vykrajujte kolečka (třeba pomocí hrníčku), a na každé kolečko přidejte povidlovou náplň (domácí povidla, trochu rumu a lžičku cukru). Kolečko pak zabalte do úhledné „buchtičky“, omočte v másle a skládejte do pekáčku „švem“ dolů a blízko k sobě.  Troubu rozehřejte na teplotu 220 stupňů. Pekáček přikryjte víkem nebo zakryjte alobalem a pečte 15 minut. Poté odkryjte víko (případně sundejte alobal) a dopékejte ještě dalších 5 min při teplotě 200 stupňů. Poté troubu vypněte a nechejte ještě dalších 5 minut dojít v zavřené troubě. Upečené buchty potřete mašlovačkou horkým mlékem s kapkou rumu.  Vychladlé buchty pocukrujte.

SONY DSC