HUSTÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA S HRÁŠKEM

Toužebně vyhlížím jaro….teplo, květy a barvy všude okolo….

Zatím tu však stále máme jen zimu, pochmurno, občas sníh a občas déšť. Nezbývá nic jiného, než si tedy chvíle čekání na jaro co nejvíce zpříjemnit. A nevím, jak to máte vy, ale já osobně neznám lepší lék na chmury a nachlazení než teplou a hustou polévku! 🙂 Už když se vaří, je mi hned lépe! Cítím, že to vydržím, a že vše bude zase v pořádku. Jaro přeci jen nakonec přijít musí, všechno bude zase kvést a sluníčko bude svítit a hřát na tváři 🙂


Poctivá hustá polévka zaručeně zlepší pochmurnou náladu a nejen to! Já osobně věřím, že má také léčivé účinky, a to nejen pro tělo ale především také pro duši! 


Dnes byl přesně takový den, kdy je člověku zima, a touží jen po něčem teplém a dobrém. A taková poctivá hustá polévka zaručeně zlepší náladu a nejen to! Já osobně věřím, že má také léčivé účinky, a to nejen pro tělo ale především také pro duši 🙂 Děti už při vstupu do domovních dveří křičeli, že tu něco výborně voní, a to je přesně to, co po dlouhém vleklém a pochmurném dni potřebujeme. Talíř teplé, dobré polévky, když se vrátíme domů. Ovšem, taková polévka se může jíst v kteroukoli denní dobu, nejen večer. Kupříkladu naše babička polévkou začínala každý svůj den – ve většině případech kapustovou. Když jsem byla malá, přišlo mi to trochu zvláštní, ale dnes už tomu zcela rozumím. Talíř teplé husté polévky v zimě je základ. A především lék! 🙂


a pol. z hora dve misky  


Ingredience:

3 šalotky

cca 25 g másla

3 středně velké mrkve

1 petržel

1/4 kedlubny

6 růžičkových kapustiček

menší půlka celeru

2 středně velké brambory

150 g žlutého hrášku

nudle do polévky



Veškerou zeleninu si nakrájejte na menší kostičky, kromě kapustiček. Jeden brambor dejte stranou – do polévky jej přidáte až když bude hrách poloměkký.

a pol. na stole zel. a pol. zel. krajanie

a pol. nak. zel. z predu

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a chvíli restujte. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a duste na cibulce asi 8 minut. Pak přidejte hrách a přibližně 3 litry vody.

a pol. hrach do pol.

Množství vody berte pouze orientačně, záleží jak hustou chcete polévku. Můžete také přidat více mrkve a naopak vynechat kapustu, pokud ji nemáte příliš v lásce.

a pol. miska hrach

Pokud do polévky použijete půlený hrách, nemusíte jej předem namáčet. Dokonce bude uvařený dříve než ostatní suroviny. Jakmile je hrách poloměkký, přidejte do polévky také bramboru, kterou jste si odložili bokem, nakrájenou na kousky. Podle potřeby dolijte také vodu, pokud se vám během vaření odpařilo více vody.

a pol. misky na stole

Až když je veškerá zelenina uvařená a měkká, přidejte těstoviny. Dovařte a podávejte.

Nejlepší je konzumovat polévku ještě horkou, ovšem výborně chutná také ohřátá, uleželá do druhého dne.

a pol. z hora dve misky

a pol. misky na stole

a pol. miska det.

Dobrou chuť 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Keramické misky KitchenAid

náčiní KitchenAid




RECEPT K TISKU

HUSTÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA S HRÁŠKEM


Ingredience:

3 šalotky

cca 25 g másla

3 středně velké mrkve

1 petržel

1/4 kedlubny

6 růžičkových kapustiček

menší půlka celeru

2 středně velké brambory

150 g žlutého hrášku (půleného)

nudle do polévky



Veškerou zeleninu si nakrájejte na menší kostičky, kromě kapustiček. Jeden brambor dejte stranou – do polévky jej přidáte až tehdy, když bude hrách poloměkký. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a chvíli restujte. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a duste na cibulce asi 8 minut. Přidejte hrách a přibližně 3 litry vody. Množství vody berte pouze orientačně, záleží jak hustou chcete polévku. Můžete také přidat více mrkve a naopak vynechat kapustu, pokud ji nemáte příliš v lásce. Pokud do polévky použijete půlený hrách, nemusíte jej předem namáčet. Dokonce bude uvařený dříve než ostatní suroviny. Jakmile je hrách poloměkký, přidejte do polévky také bramboru, kterou jste si odložili bokem, nakrájenou na kousky. Podle potřeby dolijte také vodu, pokud se vám během vaření odpařilo více vody. Až když je veškerá zelenina uvařená a měkká, přidejte těstoviny. Dovařte a podávejte. 

a pol. z hora dve misky