Myslím si, že co se týče jídla, jsem docela konzervativní – vždy ráda volím klasiku 🙂 Občas mě však přepadne chuť vyzkoušet i něco jiného… něco, co z klasiky dosti vybočuje 🙂
Kupříkladu takové vafle jsou v mých očích klasické sladké jídlo. Když jsem byla malá, prodával pan Hazír na náměstí v Rímavskej Sobote tzv. Gofry, což byly naprosto úžasné vafle 🙂 Prodávaly se s čokoládou nebo zavařeninou a na vrchu vafle byl kopec šlehačky. Ještě teď, když si na to vzpomenu, mám tu úžasnou čokoládovou chuť v ústech. Milovala jsem je! Dokonce si pamatuji, že je připravovali zcela čerstvé, proto se před stánkem často tvořila dlouhá fronta 🙂
Takže tedy tyto sladké vafle….myslela jsem si, že jsou vždy sladké, jak jinak taky, že? Ovšem mýlila jsem se…výborné jsou totiž také na slaný způsob 🙂 A proto dokonce i já, „stará konzerva“ jsem se rozhodla vyzkoušet přípravu vaflí trochu jinak 🙂 Výsledek byl nakonec úžasný a sklidil velký úspěch 🙂 A největší výhodou tohoto pokrmu je, že se dá hravě ohřát i na druhý den, což je u mě velké plus. Nejlepší samozřejmě chutnají čerstvé, ovšem kdo má rodinu a děti, ví, že je někdy nutné si věci zjednodušit a připravit dopředu.
Toto bramborové těsto na vafle je skvělé, protože díky bramborám není suché, nýbrž krásně vláčné. Jako přílohu si k takovým vaflím můžete připravit, co jen chcete. Maso, zeleninový salát, vejce se slaninou apod.
Ingredience:
2 středně velké brambory
1 a 1/2 lžičky soli
300 g hladké mouky
1 čaj. lžička cukru
1 čaj. lžička jedlé sody
1 a 1/2 čaj. lžičky prášku do pečiva
3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
120 g rozpuštěného másla
250 ml kysané smetany
Brambory si uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemno. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu, cukr a odložte stranou. V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, žloutky a smetanu. Poté přidejte brambory a moučnou směs z první mísy.
Vše postupně vyšlehejte a nakonec opatrně vmíchejte také sníh vyšlehaný z vaječných bílků. Ty vmíchejte již ručně pomocí stěrky, aby těsto zůstalo nadýchané.
Vaflovač KitchenAid si předehřejte a postupujte podle návodu. Naběračkou lijte těsto doprostřed pečící plochy – cca 1 a 1/2 naběračky na jednu vafli. Toto těsto pečte cca 4:30 minut.
Hotové vafle již podávejte podle libosti, např. na snídani s vajíčkem, sýrem a salátem, či na večeři se slaninou a sýrem.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l
vaflovač KitchenAid (výroba ukončena)