ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Podzim. Období cuket, dýní, hrušek a především… švestek. 🙂

Pokud máte rádi švestky, a stejně jako já se rozhodnete zachránit jich alespoň pár před „smutným“ osudem v kvasu, upečte si tento skvělý koláč. Postup je snadný, a s kuchyňským robotem KitchenAid vám půjde příprava hezky od ruky. Doporučuji připravit si s míse robotu nejen těsto, ale také drobenku. Mísu nemusíte v mezidobí ani umývat, drobenka pár zbytků lineckého těsta snese 🙂

 

SONY DSC

Těsto:

 100 g změklého másla

 50 g cukru moučka

 1 vanilkový cukr

 1 vejce

 220 g hladké mouky

 čtvrt lžičky prášku do pečiva

 špetka soli

 Náplň:

 500 g tučného tvarohu ve vaničce

 50 g cukru moučka

 1 vanilkový cukr

 2 vejce

Švestky (omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny)

Na drobenku:

 100 g polohrubé mouky

 50 g cukru krupice

 50 g másla

 můžete přidat půl lžičky mleté skořice

 SONY DSC

Máslo a oba cukry utřete pomocí plochého šlehače do světlé pěny.

 Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte..

 Ve druhé míse smíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte k máslové směsi a vypracujte v těsto.

SONY DSC

 Těsto pak ručně rozprostřete a vtlačte do koláčové formy a nechejte hodinu chladit v lednici. Pokud ovšem tento krok vynecháte, nic se nestane.

 Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

SONY DSC

 V robotu mezitím zpracujte pomocí plochého šlehače všechny suroviny na drobenku.

 Tvaroh, oba cukry a vejce zpracujte v míse robotu do hladkého krému.

SONY DSC

 Koláčovou formu s těstem vyjměte z lednice, nalijte na ni tvarohovou směs a ozdobte připravenými švestkami. Postupujte dokola, až rovnoměrně zaplníte celou plochu koláče.

SONY DSC

 Posypejte připravenou drobenkou..

.SONY DSC

…a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60-8O minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne krásně vonět.

SONY DSC

 Vlažný koláč nakrájejte na kousky, a servírujte 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Dobrou chutˇ! 🙂


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3

5KSM150-a-l-m

Přístroje použité v receptu:

kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“

RECEPT K TISKU

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ



Těsto:

 100 g změklého másla

 50 g cukru moučka

 1 vanilkový cukr

 1 vejce

 220 g hladké mouky

 čtvrt lžičky prášku do pečiva

 špetka soli

 Náplň:

 500 g tučného tvarohu ve vaničce

 50 g cukru moučka

 1 vanilkový cukr

 2 vejce 

Švestky (omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny)

Na drobenku:

 100 g polohrubé mouky

 50 g cukru krupice

 50 g másla

 můžete přidat půl lžičky mleté skořice

 


Máslo a oba cukry utřete pomocí plochého šlehače do světlé pěny.  Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte.  Ve druhé míse smíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte k máslové směsi a vypracujte v těsto.  Těsto pak ručně rozprostřete a vtlačte do koláčové formy a nechejte hodinu chladit v lednici. Pokud ovšem tento krok vynecháte, nic se nestane. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

 V robotu mezitím zpracujte pomocí plochého šlehače všechny suroviny na drobenku. Tvaroh, oba cukry a vejce zpracujte v míse robotu do hladkého krému.  Koláčovou formu s těstem vyjměte z lednice, nalijte na ni tvarohovou směs a ozdobte připravenými švestkami. Postupujte dokola, až rovnoměrně zaplníte celou plochu koláče.  Posypejte připravenou drobenkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60-8O minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne krásně vonět.  Vlažný koláč nakrájejte na kousky, a servírujte 🙂

SONY DSC