VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – SLOVENSKÁ BABA

Velikonoce jsou u nás jedním z nejdůležitějších křesťanských svátků a začínaly vždy 40 denním půstem. Tento svátek je propojen se starými pohanskými tradicemi, což se odráželo také na slavnostních pokrmech připravovaných ve velikonočním období, které začínalo zeleným čtvrtkem, během něhož se jedla „zelená jídla“. Po dlouhém odříkání masa a masných výrobků (v některých částech Slovenska také mléčných) si lidé po ukončení půstu  dopřávali především klobásky, šunky a koláče. Příprava „Veľkonočné baby“ nazývané někde též „Pečka“ se dodržuje v mnohých domácnostech dodnes. Připravuje se tradičně z uzeného masa, ale já jsem do něj zakomponovala králičí játra. Králík byl odpradávna spojován s plodností, podle germánské bohyně Ostery, která se údajně převtělovala do zajíce. Zajíc nebo králík je tak typickým vyobrazením spojeným s velikonocemi, a jeho příprava zaručovala dobrou úrodu.

a veľkonočná plnka

Nádivka se podávala podávala s nastrouhanou červenou řepou a křenem. Všechna jídla se symbolicky ukládala do nazdobeného košíku – klobásy, vejce, šunka, koláčky apod. Plný košík se pak odnesl do kostela, kde byl jeho obsah posvěcen. Takto posvěcená velikonoční jídla se pak vykládala na stůl prostřený bílým ubrusem a samotné hodování začínalo rozdáváním vajíček hospodářům. Všichni strávníci se měli především dobře najíst, aby měli dobrý a sytý nastávající rok. Do nádivky se mohou přidat také bylinky či kopřivy.



Ingredience:
200 g králičích jater
150 g kuřecích srdíček
2 dcl bílého vína
7 rohlíků
2 středně velké cibule
7 vajíček ( 5 syrových + 2 uvařených natvrdo)
hrst petrželové natě
sůl
pepř
vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáčů


Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dva zapékací keramické pekáče KitchenAid si vytřete sádlem, vysypejte strouhankou a odložte stranou.

 a blog misa vysyp.

Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle či sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak přidejte na pánev ke smažené cibulce – nejprve srdíčka, která poduste podlitá vínem asi 10 minut, a poté, až se víno odpaří, zvyšte plamen a přidejte játra.

a plnka srdiečka a plnka na šporáku maso

Zprudka opečte a ochuťte solí a pepřem. Mezitím si nakrájejte 2 vejce uvařená natvrdo, jednu papriku a petrželovou nať.

a plnka v mise

a plnka stol z hora

Nakrájené ingredience smíchejte s rohlíky, přidejte hotovou masovou směs a důkladně promíchejte. Ve druhé míse si vyšlehejte 5 vajec a přidejte k rohlíkům a masové směsi.

a plnka vymiešana.

a plnka v misach

Ještě jednou dobře promíchejte a výslednou nádivkou naplňte připravené keramické zapékací mísy. Pečte asi 45 – 60 minut.

a veľkonočná plnka z vrchu

a veľkonočná plnka a tanier

a veĺkonočná plnka 1

a veľkonočná plnka tanier 2

a plnka z predu

SK:


Veľká noc je na Slovensku jedným z najväčších kresťanských sviatkov. Začínal vždy 40 dňovým pôstom. Je prepojený so starými – pohanskými tradíciami, čo sa odrážalo aj v slávnostných pokrmoch pripravovaných vo veľkonočnom období, ktoré začínalo na Zelený štvrtok, keď sa jedli zelené jedlá. Po dlhom období odriekania mäsa a mäsových výrobkov, v niektorých východných častiach Slovenska aj mliečnych, si ľudia dopriali hlavne klobásky, šunky, koláče. Recept na Veľkonočnú babu nazývanú niekde aj Pečka alebo Stratené kura sa v mnohých domácnostiach pečie dodnes. Pripravuje sa tradične z údeného mäsa, ale ja som do neho zakomponovala králičie pečienky. Toto zviera bolo odpradávna spojované s plodnosťou, podľa germánskej bohyne plodnosti Ostern. Jeho príprava tak zaručovala dobrú úrodu. Zajac alebo králik je tak typickým vyobrazením spojeným s Veľkou nocou.

Takáto plnka sa podávala s nastrúhanou cviklou a chrenom. Všetky jedlá sa symbolicky naukladali do nazdobeného košíka – klobásy, vajíčka, šunka, koláčiky a odniesli do kostola, kde boli posvätené.  Takto posvätené veľkonočné jedlá sa vykladali na stôl, bielym obrusom prestretý, hodovanie začalo rozdaním vajíčok hospodárom. Všetci stravníci sa mali predovšetkým dobre najesť , aby mali dobrý a sýty nastávajúci rok. Do plnky sa môžu pridať bylinky alebo žihľava.

Veľkonočná baba:
200 g králičej pečienky
150 g kuracích srdiečok
 2 dcl bieleho vína
7 rožkov
2 cibule strednej veľkosti
7 vajíčok ( 5 surových + 2 uvarené na tvrdo)
hrsť petržlenovej vňate
soľ
korenie
bravčová masť a strúhanka na vysypanie pekáčov

Postup :
Rúru si predhrejeme na 180°C. Dve zapekacie misy, jednu väčšiu a jednu menšiu vytrieme masťou a vysypeme strúhankou. Dáme na bok. Rožky si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Nakrájanú cibuľku dáme osmažiť na masle alebo masti. Pečienku a srdiečka očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na osmaženú cibuľku, najprv srdiečka a tie dusíme zaliate vínom cca 10min.  Keď sa víno odvarí, zvýšime plameň, pridáme pečienky a zprudka opečieme, dochutíme soľou a korením. Do plnky si nakrájame 2 vajíčka uvarená na tvrdo, jednu kápiu, a petržlenovú vňať. Nakrájané ingrediencie pridáme k rožkom, potom pridáme aj hotovú mäsovú zmes, zamiešame. V inej mise si vyšľaháme 5 vajec a pridáme ich do rožkovej zmesy. Dobre premiešame, naplníme zapekacie misy a dáme piecť na cca 45 min. až 1 hod.



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Další recepty autorky s použitím přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=2

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

5KSM150-a-l-m

Produkty použité v receptu:

Zapékací keramické mísy KitchenAid 




RECEPT K TISKU

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – SLOVENSKÁ BABA



Ingredience:
200 g králičích jater
150 g kuřecích srdíček
2 dcl bílého vína
7 rohlíků
2 středně velké cibule
7 vajíček ( 5 syrových + 2 uvařených natvrdo)
hrst petrželové natě
sůl
pepř
vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáčů


Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dva zapékací keramické pekáče KitchenAid si vytřete sádlem, vysypejte strouhankou a odložte stranou. Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle či sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak přidejte na pánev ke smažené cibulce – nejprve srdíčka, která poduste podlitá vínem asi 10 minut, a poté, až se víno odpaří, zvyšte plamen a přidejte játra. Zprudka opečte a ochuťte solí a pepřem. Mezitím si nakrájejte 2 vejce uvařená natvrdo, jednu papriku a petrželovou nať. Nakrájené ingredience smíchejte s rohlíky, přidejte hotovou masovou směs a důkladně promíchejte. Ve druhé míse si vyšlehejte 5 vajec a přidejte k rohlíkům a masové směsi. Ještě jednou dobře promíchejte a výslednou nádivkou naplňte připravené keramické zapékací mísy. Pečte asi 45 – 60 minut.

a veľkon. plnka tanier aj misa